Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την κρατική ενίσχυση του Γαλλικού ταχυδρομείου

Ευρωπαϊκή επιτροπήΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις, που χορήγησε η Γαλλία στα γαλλικά ταχυδρομεία (La Poste) ... για να εξασφαλιστεί ότι η υψηλή πυκνότητα των ταχυδρομικών υπηρεσιών θα διατηρηθεί και την περίοδο 2013-2017, είναι σύμφωνες με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Επίσης, έχει εγκριθεί η καταβολή της επιχορήγησης για τη χρηματοδότηση των εργασιών της La Poste για τη μεταφορά και την διανομή του Τύπου κατά την περίοδο 2013-2015. Η Επιτροπή έκρινε ότι οι δύο αυτές ενισχύσεις δεν είναι πιθανό να στρεβλώνουν αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά, ιδίως επειδή αντισταθμίζουν μόνο εν μέρει το καθαρό κόστος του έργου της δημόσιας υπηρεσίας που έχει επιβληθεί στη La Poste.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού, Joaquín Almunia, δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση θα επιτρέψει στη La Poste να συνεχίσει να εκτελεί το θεμελιώδη κοινωνικό και οικονομικό της ρόλο και το σημαντικό έργο δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού«.
Το έργο της ¨Εδαφικής παρουσίας¨ της La Poste έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει την υψηλή πυκνότητα του ταχυδρομικού δικτύου, πέρα και πάνω από την υποχρέωση παροχής καθολικής υπηρεσίας, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Για να χρηματοδοτηθεί αυτό, η σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας μεταξύ του κράτους και της La Poste την περίοδο 2013-2017 προβλέπει, ότι η La Poste θα λαμβάνει φορολογική ελάφρυνση κατά 170 εκατ. € / έτος (€ 850 εκατ. συνολικά κατά την υπό εξέταση περίοδο).
Το έργο της μεταφοράς και παράδοσης του Τύπου υποχρεώνει τη La Poste να προσφέρει συμφέρουσες ρυθμιζόμενες τιμές στις εκδόσεις αναγνωρισμένου γενικού ενδιαφέροντος. Το μνημόνιο συμφωνίας που υπογράφηκε το 2008 από το Γαλλικό κράτος, τη La Poste και τις συνδικαλιστικές ενώσεις Τύπου προβλέπει ότι η La Poste θα λάβει επιχορηγήσεις ύψους € 597 εκατ. κατά την περίοδο 2013-2015 με σκοπό την εκτέλεση αυτού του έργου.
Η Επιτροπή εξέτασε τα δύο μέτρα στο πλαίσιο των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις υπό μορφή αντιστάθμισης για την παροχή δημόσιας υπηρεσίας, τα οποία εγκρίθηκαν το 2011 (βλ. IP/11/1571 ). Οι κανόνες αυτοί αποσκοπούν, στο να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που απορρέουν από την υπεραντιστάθμιση. Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η La Poste δεν θα αποζημιωθεί υπέρμετρα από τα δύο εν λόγω μέτρα, κυρίως επειδή το ποσό της αποζημίωσης καλύπτει εν μέρει μόνο το καθαρό κόστος των υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας.
Ιστορικό υπόβαθρο
Η La Poste είναι μια κρατικής ιδιοκτησίας γαλλική εταιρεία από τις 23 Μαρτίου 2010 και είναι ο αρμόδιος ταχυδρομικός φορέας της Γαλλίας με την ευθύνη της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας και μια σειρά από υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης της εδαφικής κάλυψης και της μεταφοράς και διανομής του Τύπου.
Το έργο της ¨Εδαφικής παρουσίας¨ της La Poste έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει την υψηλή πυκνότητα του ταχυδρομικού δικτύου, πέρα και πάνω από την υποχρέωση παροχής καθολικής υπηρεσίας, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές και σύμφωνα με τους στόχους του περιφερειακού σχεδιασμού. Η La Poste τηρεί τις υποχρεώσεις της μέσα από τα 9 000 καταστήματα, με ταχυδρομικά γραφεία σταδιακά να αντικαθίστανται από συνεργασίες με τοπικά καταστήματα και δημαρχεία για την παροχή σημείων επαφής που είναι φθηνότερα για να λειτουργήσουν και, συνεπώς, συμβάλλοντας στη σταδιακή μείωση του κόστους.
Το έργο της μεταφοράς και διανομής του Τύπου υποχρεώνει τη La Poste να προσφέρει συμφέρουσες ρυθμιζόμενες τιμές στις εκδόσεις αναγνωρισμένου γενικού ενδιαφέροντος, ιδίως εκείνων που παρέχουν τα μέλη του κοινού με γενικές και πολιτικές πληροφορίες. Αυτό το έργο έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει και να προωθήσει τον πλουραλισμό των απόψεων.
Η μη εμπιστευτική εκδοχή της απόφασης θα δημοσιευθεί με αριθμό υπόθεσης  SA.36512 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού , αφού όλα τα ζητήματα εμπιστευτικότητας έχουν επιλυθεί.Το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο State Aid Weekly e-News παραθέτει τις πιο πρόσφατες αποφάσεις περί κρατικών ενισχύσεων, που δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα και στο Διαδίκτυο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου