Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Τσίπρας: Ξεχάστε την πώληση ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ

Μετά την πρωτιά, συνωστισμό από κάμερεςΠροβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνεται η μεταβίβαση ποσοστού της ΕΥΔΑΠ από το Δημόσιο στο Ταμείο, ήρθε η ξεκάθαρη προειδοποίηση... του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού, όπως είναι το νερό.
Ο Αλ. Τσίπρας μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προειδοποίησε την κυβέρνηση «...να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα των παραλιών ή φιλέτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο πλούτο ως φυσική ανεκτίμητη κληρονομιά».
Μπλόκο στο διαγωνισμό
Η απόφαση του ΣτΕ, που επί της ουσίας μπλοκάρει τον διαγωνισμό διάθεσης του πλειοψηφικού ποσοστού της ΕΥΔΑΠ (από το 61,33% που έχει περιέλθει στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ), δημιουργεί προηγούμενο και για το 74,02% της ΕΥ Θεσσαλονίκης, βάζοντας -προσώρας- φρένο στη σχετική διαδικασία.
Ομως εκτός από τα «νερά» το... μήνυμα Τσίπρα φέρεται να αφορά και το διαγωνισμό για την εκχώρηση του Ελληνικού (στην Lamda Development, συμφερόντων Ομίλου Λάτση), για τον οποίο ισχυρές ενστάσεις υπήρξαν από ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχουσα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου,για την προωθούμενη μεταβίβαση του Αστέρα Βουλιαγμένης, το ξεπούλημα αιγιαλού και παραλιών της χώρας αλλά και τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του ΟΛΠ.
Για την εκχώρηση του Ελληνικού η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ταχθεί σφόδρα κατά της παραχώρησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου (που συν τω χρόνω περιέλαβε την ακτή του Αγίου Κοσμά, την παρακείμενη Μαρίνα, τη δυνατότητα χορήγησης άδειας για τη λειτουργία καζίνου κ.λπ.), κάνοντας λόγο για χαριστικό τίμημα.
Για τον Αστέρα μέχρι το τέλος του 2014 αναμένεται να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο η συμφωνία εξαγοράς από το επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν funds του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό το έχει η τουρκική Dogus του Ferit Sahenk, επιστήθιου φίλου του πρωθυπουργού R.Τ. Erdogan.
Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής Τράπεζας, η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Από κει και πέρα πρέπει σε 15 μήνες (από την υπογραφή) να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε να κλείσει οριστικά η συμφωνία.
Στο σχεδιασμό προβλέπονται η έκδοση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ) και εν συνεχεία η αύξηση κεφαλαίου της Αστήρ, μέσω της οποίας θα αποκτήσει ποσοστό μετοχών το ΤΑΙΠΕΔ.
Ωστόσο ανατροπές πυροδοτεί για την ΕΥΔΑΠ η απόφαση του ΣτΕ, βάσει της οποίας η μετατροπή της Επιχείρησης σε ιδιωτικό φορέα είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών. Εύλογο λοιπόν και το ερώτημα για την αδυναμία των συμβούλων του Ταμείου να διακρίνουν αυτή την «ουσιώδη νομική λεπτομέρεια», όπως δύσκολο τους ήταν να ξεχωρίσουν τα πάγια της ΕΥΔΑΠ (που θα παρέμεναν στο Δημόσιο) από τις υπηρεσίες.
Το αναπόφευκτο μπλόκο για την ΕΥΔΑΠ, όμως, σβήνει τις όποιες ελπίδες είχαν οι δύο κοινοπραξίες που διεκδικούσαν την ΕΥΑ Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε πως η γαλλική Suez και ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ (συμφερόντων Μπόμπολα) και το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (των Γ. Περιστέρη-Ν. Κάμπα) - Mekorot - Ομίλου Αποστολοπούλου είχαν προχωρήσει στη διαγωνιστική διαδικασία.
Ετσι, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ (διορισμένη από την κυβέρνηση και πλουσιότατα αμειβόμενη) βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να χρειαστεί να υποβαθμίσει για δεύτερη ή τρίτη φορά (έχει χαθεί πια ο λογαριασμός...) το στόχο για τα έσοδα του 2014.
 
πηγή : enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου