Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Τι «κρύβεται» πίσω από το φθηνό πετρέλαιο


Από τα μέσα Ιουνίου, η τιμή του Brent έχει μειωθεί πάνω από 25%, υποχωρώντας στα 82 δολάρια το βαρέλι έναντι του υψηλού των 115 δολαρίων, με αποτέλεσμα οι παγκόσμιοι παραγωγοί πετρελαίου... να ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι τιμές να παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015. Η ανησυχία αυτή, μάλιστα, οδήγησε αρκετές επενδυτικές τράπεζες να μειώσουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον.
Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι η προσφορά πετρελαίου θα παραμείνει υψηλή καθώς η παραγωγή ενέργειας στη Βόρεια Αμερική θα αυξάνεται και οι χώρες του OPEC εξακολουθούν να διστάζουν ή να μην μπορούν να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή τους. Επιπλέον, βραχυπρόθεσμα, η κινεζική οικονομική επιβράδυνση και η στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας θα περιορίσουν την προοπτική αύξησης στη ζήτηση πετρελαίου. Οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να καταστήσουν δυσκολότερη μια ανάκαμψη των παγκόσμιων τιμών στα προηγούμενα επίπεδά τους.
Η ποσότητα του πετρελαίου που έχει παραχθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες είναι εκπληκτική.
Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την παραγωγή τους από τα 8,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο στα 9 εκατ. βαρέλια. Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης έχει αυξηθεί από τα 200.000 βαρέλια ημερησίως σε περισσότερα από 900.000 βαρέλια.
Η Σαουδική Αραβία, η Νιγηρία και το Ιράκ έχουν αυξήσει και αυτές την παραγωγή τους, τους τελευταίους μήνες, και η παραγωγή του OPEC βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2014 είναι στα 700.000 βαρέλια ημερησίως - περίπου το ήμισυ της συνολικής προαναφερθείσας παραγωγής.
Για το 2015, η προοπτική ανάπτυξης για την παραγωγή ενέργειας στη Βόρεια Αμερική συνεχίζει να είναι θετική. Ακόμα και μετά από αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2012, το 2013 και ξανά πάλι το 2014, η αμερικανική Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας εκτιμά πως η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί κατά επιπλέον 750.000 βαρέλια ημερησίως το 2015. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη διεύθυνση έχει επανειλημμένως υποεκτιμήσει την ανάπτυξη της παραγωγής πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα.
Αυτό σημαίνει πως αν συνεχίσουν να πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου, θα είναι κυρίως στο χέρι των Αμερικανών παραγωγών να μειώσουν την παραγωγή τους.
Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, δεν θεωρείται πιθανή η ανάκαμψη. Η κατανάλωση πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική βρίσκεται σε πτώση από τα μέσα του 2000. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, το φυσικό αέριο και οι υπόλοιπες εναλλακτικές θα συνεχίσουν να πλήττουν την αγορά πετρελαίου της Βόρειας Αμερικής, αν και με βραδύ ρυθμό. Η ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου δείχνει να κινείται στο ίδιο μοτίβο με αυτό της αμερικανικής, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση η μείωση της ζήτησης επέρχεται λόγω της επιβράδυνσης στην οικονομική ανάπτυξη.
Η προσοχή τώρα στρέφεται στην εξαμηνιαία συνεδρίαση του OPEC, που πραγματοποιείται στις 27 Νοεμβρίου, αναζητώντας ενδείξεις για οποιαδήποτε αλλαγή στάσης. Εάν δεν υπάρξει αλλαγή, τότε οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να έχουν σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις τόσο για τις καταναλώτριες χώρες, όσο και για τις χώρες παραγωγούς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου