Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Το αεροπλανοφόρο George Bush στέλνουν οι ΗΠΑ στον Κόλπο εν μέσω κρίσης στο Ιράκ



Την αποστολή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου George W. Bush στον Περσικό Κόλπο διέταξε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τσακ Χέιγκελ, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο το Πεντάγωνο, καθώς το Ιράκ συγκλονίζεται από τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας του, με ισλαμιστές αντάρτες να έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η παρουσία του αεροπλανοφόρου στα νερά του Κόλπου θα δώσει στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα «μεγαλύτερη ευελιξία σε περίπτωση που απαιτηθούν στρατιωτικές επιλογές γα την προστασία αμερικανικών ζωών, πολιτών και συμφερόντων στο Ιράκ».

Ο κ. Ομπάμα έχει διαμηνύσει πως εξετάζει πλήθος επιλογών όσον αφορά τη στήριξη της ιρακινής κυβέρνησης έναντι των ισλαμιστών, αποσαφηνίζοντας όμως πως δεν πρόκειται να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη μεσανατολική χώρα. Παράλληλα, έχει τονίσει πως προϋπόθεση για κάθε σοβαρή βοήθεια είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου εθνικής και σεκταριστικής συμφιλίωσης από τους ηγέτες της διαιρεμένης χώρας.

Το George W. Bush θα συνοδεύεται στην αποστολή του από το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό Truxtun και το πυραυλοφόρο καταδρομικό Philippine Sea.

Τα τρία σκάφη αναμένεται να φτάσουν στις θέσεις τους εντός του Σαββάτου.

Εν τω μεταξύ, σκληρές μάχες με τους ισλαμιστές αντάρτες που κατά τις τελευταίες ημέρες έχουν σαρώσει το βόρειο τμήμα του Ιράκ δίνουν σήμερα Σάββατο οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, κατορθώνοντας να ανακτήσουν κάποια εδάφη και να αναστείλουν την επέλαση των ισλαμιστών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι τακτικές δυνάμεις κατόρθωσαν να εκδιώξουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ) από τους οικισμούς αλ-Μουτασίμ και Ισχακί, νότια της πόλης Σαμάρα, διασφαλίζοντας μέρος του κρίσιμου οδικού άξονα που συνδέει την πρωτεύουσα Βαγδάτη με το Τικρίτ, που έχει πέσει στα χέρια των ανταρτών.


Πηγή: http://www.skai.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου