Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Δικαίωση εργαζομένων στα "Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου"

Δικαίωση εργαζομένων στα "Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου"
Δικαιώθηκαν οι 4 εργαζόμενοι της εταιρίας "Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου", που δεν είχαν υπογράψει συμβάσεις μερικής απασχόλησης το 2011. Δικαστική απόφαση χαρακτηρίζει παράνομη την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας 4 ημερών στην οποία... τους είχε υποχρεώσει η εργοδοσία.
Τον Ιανουάριο του 2011 η εταιρία – με όπλο την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων - κάλεσε τους 40 εργαζομένους (στα γραφεία και στην αποθήκη) να υπογράψουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, επικαλούμενη οικονομικές δυσκολίες.
Παρόλο που οι συμβάσεις ήταν έωλες και δεν διασφάλιζαν σε τίποτα την προϋπηρεσία των εργαζομένων, η συντριπτική πλειονότητα υπέκυψε στον εκβιασμό και στην πίεση της εργοδοσίας και υπέγραψε.
Οι τέσσερις εργαζόμενοι, που δικαιώθηκαν σήμερα, αρνήθηκαν να υπογράψουν και κατέφυγαν στον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, απεργία στην εταιρία και συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, όπου η εταιρία παρουσιάστηκε ανυποχώρητη. Αποφάσισε, μάλιστα, να "τιμωρήσει" τους απείθαρχους με εκ περιτροπής εργασία 4 ημερών. Οι 4 εργαζόμενοι δεν υποχώρησαν και πάλι, καθώς ήταν πασιφανές πως η κίνηση αυτή είχε καθαρά εκδικητικό χαρακτήρα και έγινε για λόγους παραδειγματισμού.
Επίσης, όπως έκρινε τελικά το δικαστήριο, ήταν και παράνομη γιατί επιβλήθηκε μόνο σε αυτούς χωρίς καμιά διαβούλευση, όπως ρητά ορίζει ο νόμος.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής τονίζει πως η δικαστική απόφαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς το ίδιο αίσχος της εκ περιτροπής εργασίας, με τον ίδιο παράνομο τρόπο συνεχίζεται ως σήμερα.
"Οι συνάδελφοι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πάλεψαν και δικαιώθηκαν. Η νίκη τους είναι νίκη όλων μας. Η στάση τους είναι η καλύτερη απάντηση στον δήθεν ρεαλισμό της υποταγής και της υποχώρησης από την πλευρά των εργαζόμενων «μέχρι να βελτιωθούν τα πράγματα»"επισημαίνει ο Σύλλογος και υπογραμμίζεται ότι "Ο δρόμος για την ανατροπή αυτής της κατάστασης που μας θέλει δούλους στις σύγχρονες συνθήκες γαλέρας περνάει μέσα από τη συλλογικότητα και την αντίσταση στους χώρους δουλειάς, μέσα από τη συνολική αντεπίθεση του εργατικού κινήματος".
Προαναγγέλει, δε, κλαδική απεργία στις 11 Ιούνη.
 
πηγή : avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου