Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Από τα φθηνότερα στην ΕΕ τα ταχυδρομικά τέλη στην Κύπρο

 
Τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι ένα από τα πιο φθηνά παραδοσιακά Ταχυδρομεία στην Ευρώπη. 
Αυτό δείχνει εμπεριστατωμένη έρευνα των Γερμανικών Ταχυδρομείων -των Deutsche Post- που αναλύουν και συγκρίνουν ... όλα τα ταχυδρομικά δεδομένα στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε προ ημερών, το εσωτερικό ταχυδρομείο στην Κύπρο, δηλαδή η αποστολή ενός φακέλου από ένα μέρος της ελεύθερης Κύπρου σε άλλο, έχει το τρίτο πιο φθηνό κόστος της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, στη Μάλτα κοστίζει €0,26, στη Σλοβανία €0,29 και στην Κύπρο €0,34, ενώ συγκριτικά αναφέρουμε ότι στη Ρουμανία κοστίζει €0,36 και στην Ελλάδα (όγδοη πιο ακριβή) φτάνει τα €0,72.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το κόστος αποστολής ενός φακέλου στο εσωτερικό στην Κύπρο είναι περίπου το μισό του μέσου όρους του ανάλογου κόστους στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ που είναι €0,62.
 
Ακόμα πιο φθηνά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες είναι τα γραμματόσημα που απαιτούνται για την αποστολή μιας επιστολής από την Κύπρο προς άλλες χώρες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος είναι η δεύτερη φθηνότερη χώρα -μετά τη Ρουμανία- μεταξύ των 28, με κόστος €0,51.

Για σκοπούς σύγκρισης, πρέπει να αναφερθεί ότι για την αποστολή φακέλου από μια, σε άλλη χώρα της ΕΕ η πιο ακριβή χώρα είναι η Πορτογαλία με €1,90, δηλαδή σχεδόν 400% πιο ακριβά από την Κύπρο. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση με €0,90, ενώ ο μέσος όρος των 28 χωρών μελών της Ε.Ε. είναι €1,03, δηλαδή διπλάσια απ’ ό,τι κοστίζει στην Κύπρο.
 
Η Κύπρος παραμένει στις πιο φθηνές χώρες σε σχέση με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες (3η πιο φθηνή στην ΕΕ) ακόμα και αν ληφθεί υπόψη η αγοραστική δύναμη του πληθυσμού.

Επίσης η έρευνα των Γερμανικών Ταχυδρομείων αποκαλύπτει πως λαμβανομένων υπόψη όλων των βασικών ταχυδρομικών υπηρεσιών, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία παραμένουν μεταξύ των φθηνότερων.

Συγκεκριμένα, τα σταθμισμένα ενοποιημένα ταχυδρομικά τέλη συνολικά δείχνουν ότι οι ταχυδρομικές υπηρεσίες στην Κύπρο είναι οι τέταρτες πιο φθηνές χώρα ανάμεσα στις 28 της ΕΕ.
 
Αυξήσεις ατην υπόλοιπη Ευρώπη
 
Εντύπωση προκαλεί ακόμα η διαπίστωση μέσα από τη γερμανική έρευνα και τους αναλυτικούς πίνακες που παρατίθενται ότι ενώ ο κανόνας στην Ευρώπη είναι ότι τα τελευταία 10 χρόνια (από το 2004) καταγράφονται αυξήσεις στα ταχυδρομικά τέλη, σε δύο χώρες καταγράφεται σημαντική μείωση, δηλαδή στην Κροατία όπου τα τέλη μειώθηκαν κατά 62% και στην Κύπρο όπου η μείωση έφτασε το 20%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο μέσος όρος της διακύμανσης κόστους στις 28 χώρες- μέλη της ΕΕ την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει αύξηση 19% περιλαμβανομένων και των επιπτώσεων του πληθωρισμού. Ξεκινά από αυξήσεις κατά 2,5% σε κάποιες χώρες και φτάνουν έως και το 121% σε κάποιες άλλες.

Η Φινλανδία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση το 2013 σε τέλη γραμματοσήμων, ύψους €0,20, ενώ αύξηση 10% καταγράφηκε και στη Δανία. 

Διαπιστώνεται ακόμα πως το μεγαλύτερο κόστος για αποστολή επιστολών στην Ευρώπη καταγράφεται στη Νορβηγία και τη Δανία, όπου για να στείλετε μια επιστολή στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να βάλετε γραμματόσημα αξίας €1,28 και €1,21 αντίστοιχα, δηλαδή 200% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Στη Φινλανδία σήμερα για την ίδια επιστολή, θα πληρώσετε στρογγυλό ποσό, δηλαδή €1,00. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η έβδομη πιο ακριβή ευρωπαϊκή χώρα για να στείλει κάποιος μια επιστολή εσωτερικού (€0,73), ενώ η Γαλλία έχει την 11η θέση (€0,66).

πηγή : philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου