Ατομικό μισθό για τους υπαλλήλους, μόνιμο μηχανισμό απολύσεων και μεταβίβαση των υπηρεσιών που κλείνουν στους ιδιώτες περιλαμβάνει το νέο Μεσοπρόθεσμο, στο οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα. Όπως αποκαλύπτει η "Αυγή", από το 2015 το ενιαίο μισθολόγιο ουσιαστικά θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τον ατομικό μισθό κάθε υπαλλήλου, ο οποίος υποτίθεται πως θα συνδέεται με την απόδοση, ενώ οι απολύσεις θα είναι επιπλέον των 15.000, που έχουν συμφωνηθεί για το 2014.
Η κυβέρνηση Σαμαρά νομιμοποιεί την επισφαλή εργασία σε δημόσιες λειτουργίες, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες που θα αναλάβουν υπηρεσίες να προσλαμβάνουν ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα με το Μεσοπρόθεσμο, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί μέχρι το Eurogroup της 5ης Μαΐου, παγώνουν στα χαμηλά επίπεδα του 2013 οι δαπάνες του κράτους για τους μισθούς, τις συντάξεις και την υγειονομική περίθαλψη, ενώ συνεχίζονται η άδικη φορολογία και οι ιδιωτικοποιήσεις νευραλγικών κλάδων της οικονομίας, όπως η ενέργεια και οι υποδομές.
Στίγμα σκληρής λιτότητας με το νέο Μεσοπρόθεσμο
Oι τροϊκανοί απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να κλειδώσουν κάτω από το επίπεδο του 2013 τα ανώτατα όρια δαπανών -οροφές- στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει "ούτε ευρώ δαπάνη πάνω από εκείνην του 2013 για μισθούς στο Δημόσιο, ώς το 2018".
Πίεση ασκείται και από πλευράς αγορών. Παράδειγμα είναι το δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού Economist που χαρακτηρίζει ως "φούσκα" την αγορά ομολόγων της Ελλάδας (αλλά και των υπολοίπων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου). Με αφορμή την πρόσφατη "έξοδο στις αγορές" διαπιστώνει έναν άκρατο ενθουσιασμό των επενδυτών και κάνει λόγο για συντελεσθείσα πρόοδο που όμως δεν δικαιολογεί την άκρατη αισιοδοξία, για διάφορους λόγους ("παθογένειες", δυσχέρειες στη συρρίκνωση του χρέους, ακόμη και συγκυριακή μείωση των επιτοκίων της περιφέρειας τονίζοντας ότι αυτή δεν αντανακλά κάποια πρόοδο, αλλά την προσδοκία των επενδυτών πως η ΕΚΤ θα τυπώσει νέο χρήμα).
Αλλά και οι Financial Times πρόσφατα δημοσίευσαν άρθρο του Βόλφγκανγκ Μύνχαου ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα να κηρύξει πτώχευση ("...This could be the moment for Greece to default...") επαναφέροντας σενάρια που κυριαρχούσαν στα διεθνή ΜΜΕ πριν δύο χρόνια.
Έτσι, παρά τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης πως δεν θα περιλαμβάνονται νέα μέτρα στο Μεσοπρόθεσμο, αλλά οι στόχοι του προγράμματος, βέβαιο είναι ότι οι στόχοι αυτοί θα περιλαμβάνουν και "σκληρά μέτρα". Μεταξύ τους περιλαμβάνονται τα "ορόσημα" για τα 2 δισ. ευρώ των δόσεων που απομένουν, αλλά και νέα μέτρα για την επόμενη τριετία. Στα "ορόσημα" περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων φόροι υπέρ τρίτων και ρυθμίσεις σε υγεία, συνταξιοδοτικό και ενέργεια.
πηγή : avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου