Το 2010 για την ίδια συμφωνία το τίμημα ήταν 57 εκατ. ευρώ.
Την εταιρεία πολιορκούσαν distress funds...
Πηγή: http://www.newmoney.gr
Έναντι τιμήματος μόλις 700 χιλ. ευρώ το 43% της Μεβγάλ πέρασε στον έλεγχο της MIG. Συγκεκριμένα το τίμημα των 4,5 εκατ ευρώ θα καταβληθεί από την MIG αφού προηγουμένως η Μεβγάλ καταβάλει στη Δέλτα 3,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι μέτοχοι της Μεβγάλ ουσιαστικά θα πάρουν στα χέρια τους μόλις 700 χιλ. ευρώ. Ενδεικτικό του πόσο έχουν αλλάξει οι συνθήκες στην Ελληνική αγορά είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2010 που είχε γίνει η αρχική συμφωνία εξαγοράς του 43% Μεβγάλ από την Δέλτα (η οποία και ακυρώθηκε δυο χρόνια αργότερα), το τίμημα που είχε συμφωνηθεί ήταν 57 εκατ. ευρώ! Δηλαδή η καθυστέρηση λόγω της διαμάχης μεταξύ των δυο βασικών μετόχων για την πώληση, είχε σαν αποτέλεσμα οι οικογένειες Χατζάκου και Παπαδάκη να εισπράξουν αντί 57 εκατ. ευρώ μόλις 700 χιλ. ευρώ.
Η Μεβγάλ είχε περιέλθει σε δραματική οικονομική κατάσταση και ήταν στα πρόθυρα του “λουκέτου”. Με την εξαγορά από την MIG δια της Δέλτα, παραμένει σε ελληνικά χέρια. Τη γαλακτοβιομηχανία της Βορείου Ελλάδος πολιορκούσαν έντονα το τελευταίο διάστημα distress funds. Πάντως παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μεβγάλ δεν παύει να είναι μια εταιρεία η οποία κάνει τζίρο της τάξεως των 173 εκατ. ευρώ (2012), ενώ έχει μερίδιο άνω του 20% στην αγορά της Βορείου Ελλάδος. Συνολικά στη χώρα το μερίδιο της Μεβγάλ στην αγορά γάλακτος είναι 6,3% και στην αγορά γαλακτοκομικών 5,7%. Σημειώνεται ότι το μερίδιο της Δέλτα συνολικά στην αγορά γαλακτοκομικών της χώρας είναι 23,9%.
Ένα επίσης σημαντικό πλεονέκτημα που διαθέτει η Μεβγάλ είναι ότι οι εγκαταστάσεις της γεωγραφικά βρίσκονται πολύ κοντά στα βουλγαρικά σύνορα, γεγονός που της επιτρέπει να προσαρμοστεί και να εκμεταλλευτεί καλύτερα τις ευκαιρίες που δημιουργεί το νέο πλαίσιο που θεσμοθετήθηκε για την αγορά του φρέσκου γάλακτος.
Πηγή: http://www.newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου