Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ρουμπινί: Η έλλειψη εσωτερικής ζήτησης επιβραδύνει την ανάκαμψη στην Ελλάδα

Ρουμπινί: Η έλλειψη εσωτερικής ζήτησης επιβραδύνει την ανάκαμψη στην ΕλλάδαΓια μια επώδυνα αργή ανάκαμψη κάνει λόγο στην τελευταία ανάλυσή της για την Ελλάδα η Roubini Global Economics, η εταιρεία αναλύσεων του γνωστού απαισιόδοξου οικονομολόγου, Nouriel Roubini. Η RGE διαπιστώνει μεν ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας επιβραδύνεται, όμως, προειδοποιεί ότι οι ενδείξεις μιας διατηρήσιμης ανάκαμψης εξακολουθούν να λείπουν.

Με την εσωτερική ζήτηση να παραμένει αδύναμη, οι εξαγωγικοί κλάδοι θα πρέπει να επιτύχουν ισχυρή ανάπτυξη. Όμως, οι οικονομολόγοι της εταιρείας διαπιστώνουν ότι μόνο ο τουρισμός επιδεικνύει τον αναγκαίο δυναμισμό.

Πάντως, καθώς η επιβάρυνση της οικονομίας από τη δημοσιονομική προσαρμογή θα μειώνεται, η RGE θεωρεί ότι η ύφεση θα τελειώσει φέτος. Συγκεκριμένα, περιμένει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,8% φέτος και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0,4% το 2015, με τον πληθωρισμό στο -1,4% και στο -0,9% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η RGE υιοθετεί μια πιο απαισιόδοξη στάση για την Ελλάδα από ό,τι το consensus, κυρίως γιατί πιστεύει ότι η αδυναμία της εσωτερικής ζήτησης λειτουργεί αποτρεπτικά για τη γρηγορότερη ανάκαμψη. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι οι πιέσεις στους μισθούς -που αποτελούν τη βασική αιτία του συνεχιζόμενου αποπληθωρισμού και είναι αποτέλεσμα της υψηλής ανεργίας- θα επιδεινώσουν το πρόβλημα της χαμηλής κατανάλωσης, η οποία αναμένεται να μειωθεί κατά 3% το 2014.

Παρόλα αυτά, η RGE θεωρεί ότι οι επενδύσεις έχουν κατά πάσα πιθανότητα πιάσει “πάτο” και αναμένεται να αρχίσουν να συνεισφέρουν στην αύξηση του ΑΕΠ, αν και με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι προβλέπουν οι επίσημες εκτιμήσεις.

Βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι, σύμφωνα με την RGE, η κατάρρευση της κυβέρνησης, μετά την οποία το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας προβλέπεται έντονα αβέβαιο. Παρόλα αυτά, ο Nouriel Roubini και η ομάδα του θεωρούν ότι οι χαράσσοντες την πολιτική στην Ευρωζώνη θα βοηθήσουν με τις αναγκαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωση της σημερινής κυβέρνησης.

Στην περίπτωση, πάντως, που υπάρξει προσφυγή στις κάλπες μέσα στο 2014, η Roubini Global Economics προβλέπει πολιτικό αδιέξοδο, αφού εκτιμά ότι καμία πλευρά δεν θα κερδίσει ξεκάθαρα, ενώ δεν θα υπάρξουν και εφικτές επιλογές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Με την Ευρωζώνη να γνωρίζει το γνωρίζει καλά αυτό, δεν θα είναι διατεθειμένη να αφήσει την κυβέρνηση να πέσει, σημειώνουν οι οικονομολόγοι. Για αυτό και περιμένουν ότι θα σπεύσει να βοηθήσει την Αθήνα, με τη μείωση του κόστους αναχρηματοδότησης και την επέκταση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων του επίσημο τομέα, καθιστώντας το χρέος βιώσιμο (έστω και οριακά). “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν πέσει στο 6,85%, κάτω από το 7% που θεωρούμε ως το κατώτερο όριο, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο του πολιτικού ρίσκου”, καταλήγουν οι οικονομολόγοι.

Πηγή:
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου