Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΗ: Θετικός ο ιδιωτικός τομέας σε ενδεχόμενο συνεργασίας

ΔΕΗ: Θετικός ο ιδιωτικός τομέας σε ενδεχόμενο συνεργασίας - Κεντρική ΕικόναΘετικά αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας την προοπτική να συμμετάσχει σε συνεργασία με τη ΔΕΗ στον εκσυγχρονισμό και στην εκμετάλλευση λιγνιτικών μονάδων...Ωστόσο αυτή την προοπτική τη συνδέει περισσότερο με τη συμμετοχή του σε μια εταιρεία που θα ελέγχει και μονάδα ή μονάδες υδροηλεκτρικών, και όχι μόνο λιγνιτικές.
«Βάλτε και λίγο νεράκι» ήταν η παρατήρηση που έκανε εκπρόσωπος ανεξάρτητου παραγωγού και προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, όταν του θέσαμε υπόψη τις θέσεις του CEO της εταιρείας Μανώλη Παναγιωτάκη, αναφορικά με την περίπτωση του ΑΗΣ Αμυνταίου.
Στην ουσία ο ιδιωτικός τομέας ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε σχήμα που θα έχει τα χαρακτηριστικά της «μικρής ΔΕΗ», έστω και με περιορισμένο αριθμό μονάδων. Αρκεί βέβαια το μείγμα καυσίμων που θα απαρτίζει το συγκεκριμένο σχήμα να το καθιστά ανταγωνιστικό έναντι του όποιου ανταγωνισμού, εντός και εκτός συνόρων.
Να σημειωθεί εδώ ότι μιλώντας χθες στο συνέδριο Athens Energy Forum που οργανώνουν οι New York Times, ο εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι το κόμμα του παραμένει σταθερό στην άποψη της δημιουργίας και ιδιωτικοποίησης της "μικρής ΔΕΗ" ως μέσου για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, σε θεωρητικό επίπεδο, ένα σχέδιο συνδιαχείρισης παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ από μικτή εταιρεία δεν θα συναντούσε σοβαρές αντιδράσεις από μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, η τυχόν υλοποίηση ενός παρόμοιου σχεδίου είναι βέβαιο ότι θα έχει να αντιμετωπίσει τις ισχυρές αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος της εταιρείας, αλλά και του ίδιου του κομματικού «απαράτ» του κυβερνητικού σχηματισμού.
Ας σημειωθεί εδώ ότι στο πεδίο της ανάπτυξης ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας και ιδίως στην εκμετάλλευση λιγνίτη και νερών δεν έχει καμία πρόοδο, παρά τα όσα προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες και τα μνημόνια που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις όλα τα τελευταία χρόνια.
Έτσι, με δεδομένες τις τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος (παλιάς τεχνολογίας εξοπλισμός σοβιετικής προέλευσης) και το ότι για να καταλήξει σε υπογραφή δεσμευτικών κειμένων ή σε προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας απαιτεί προετοιμασία αρκετών μηνών, υπό τις παρούσες συνθήκες μοιάζει δύσκολο να φτάσει σε φάση υλοποίησης.
 
 
Αρχική
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου