Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Οι Σκοπιανοί ρυπαίνουν με άζωτο και φώσφορο (από τον Άξιο ποταμό) τον Θερμαϊκό Κόλπο

 
Μεγάλη αστάθεια και προβλήματα στο οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης
Την αδιαφορία των Σκοπιανών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των νιτρικών που υπάρχουν στα γεωργικά φάρμακα αλλά και στις βιομηχανικές χρήσεις πληρώνει ο Θερμαϊκός Κόλπος.
Μέσω του Αξιού ποταμού, ο Θερμαϊκός ρυπαίνεται με φώσφορο και άζωτο, δημιουργώντας μεγάλη αστάθεια και προβλήματα στο οικοσύστημα, όπως στα φύκια, στα ψάρια, στα μύδια και φυσικά στην καθαρότητα των νερών.
Ο Αξιός πηγάζει από το όρος Σκάρδος (Σαρ), στα σερβοαλβανικά σύνορα, διασχίζει την κοιλάδα των Σκοπίων, μπαίνει στο ελληνικό έδαφος, διασχίζει τη Μακεδονία και χύνεται στον Θερμαϊκό Κόλπο. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι από τα 380 χιλιόμετρα του ποταμού μόλις τα 76 είναι σε ελληνικό έδαφος.
Το 2014 αλλά και το 2015 εξαιτίας των πολλών βροχών ήταν δύο πολύ κακές χρονιές για τον Θερμαϊκό, καθώς οι αναλύσεις έδειξαν μεγάλες ποσότητες φωσφόρου και αζώτου αλλά και περαιτέρω ανισορροπία, λόγω της μεγάλης ποσότητας γλυκού νερού που έπεσε σε αυτόν.
Από τη δεκαετία του '70, τότε που κάτοικοι και επισκέπτες κολυμπούσαν αμέριμνοι στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στην Αρετσού και στην Περαία, έως σήμερα, που κάποιοι τολμηροί κολυμπούν στο Καραμπουρνάκι, ο Θερμαϊκός έχει περάσει πολλά, με τη ρύπανση να χτυπά κόκκινο εξαιτίας, τότε, της μη ύπαρξης βιολογικού καθαρισμού.
Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη γιατί γίνονται βιολογικός καθαρισμός και επεξεργασία των αστικών και των βιομηχανικών λυμάτων, και πλέον δεν καταγράφονται βαρέα μέταλλα στα νερά του κόλπου. Και μπορεί οι επιστήμονες να είναι αισιόδοξοι για την πορεία του κόλπου, ωστόσο προβληματίζονται για την αδιαφορία των γειτόνων αλλά και για την ασυνεννοησία των τοπικών φορέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποτε ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε τον «Ποσειδώνα», ένα καραβάκι που μάζευε τα φερτά υλικά και τα σκουπίδια. Πλέον έχει παροπλισθεί, λόγω παλαιότητας και ανταλλακτικών, και οδεύει προς ανακύκλωση. Από την άλλη, το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης μισθώνει έναν ιδιώτη αλλά και αυτόν εάν και εφόσον...
Περισσότεροι από 30 φορείς και υπηρεσίες έχουν σχέση με τον Θερμαϊκό Κόλπο, χωρίς όμως να υπάρχει κανένας συντονισμός. Δεν είναι λίγες οι φορές που το θέαμα της θάλασσας είναι αποκρουστικό. Σκουπίδια, ψόφια ποντίκια αλλά και έντονη δυσοσμία, ακριβώς εξαιτίας του ευτροφισμού που προκαλεί το άζωτο κι ο φώσφορος.
Το όλο θέμα αναδεικνύει φυσικά και μια άλλη παράμετρο: Τη διπλωματία των υδάτων ακριβώς για να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας από την εγκληματική αδιαφορία των γειτονικών χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου