Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Ο Μελαχροινός, τα ΕΛΤΑ και οι επιταγές του νέου μνημονίου

Να δώσουμε λίγο προσοχή στον Κωστή Μελαχροινό (πρόεδρος δ.σ. & διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ) γιατί φαίνεται πως παίζει μεγάλη μπάλα με την νέα κυβέρνηση... Ο 58χρονος οικονομολόγος ανέλαβε το μαγαζί στις αρχές του 2013.
Αποτελεί επιλογή της Δημοκρατικής Αριστεράς που τότε (προ μαύρου στην ΕΡΤ) ήταν ακόμα στην κυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τους πρώτους μήνες κράτησε χαμηλό προφίλ αν και πολλοί έλεγαν πως ξημεροβραδιάζεται στο γραφείο.
Το 2014 δεν πολυακουγόταν. Και ξαφνικά, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και την επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν να βομβαρδίζονται τα email των δημοσιογράφων από δελτία τύπου (όχι τα τακτικά με τα νέα γραμματόσημα) για τις πρωτοβουλίες του.
Τελευταία η είσοδος στην αγορά ενέργειας (θα πουλά από το δίκτυο των ταχυδρομείων και ηλεκτρισμό ως εναλλακτικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας). Το πρόβλημα με τα ΕΛΤΑ είναι πως περιλαμβάνονται στις 23 αποκρατικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί (και ψηφιστεί) να γίνουν… Το 90% του μετοχικού κεφαλαίου το έχει το ΤΑΙΠΕΔ, άρα, καταρχήν, αφεντικό του Μελαχροινού είναι ο Πιτσιόρλας.
Ακολούθως πρέπει να αποκατασταθούν (λέει το σχετικό παράρτημα στο μνημόνιο) κερδοφορία και χρηματοδοτικές ανάγκες.
Το δεύτερο ζήτημα του Μελαχροινού είναι πως οσονούπω (λέμε τώρα) το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ (…έχει και δυο ξένους μέσα) θα συνεδριάσει για να αποφανθεί περί των στρατηγική αποφάσεων που θα πρέπει να γίνουν με βάση τα ευρήματα της μελέτης που έχει κάνει η PricewaterhouseCoopers (σύμβουλος αποκρατικοποίησης είναι τόσο η PwC όσο και η Lazard).
Και το καταραμένο μνημόνιο (το προσάρτημα) αναφέρει εκεί κάτω κάτω στο κεφάλαιο για τα ΕΛΤΑ «αλλαγές στο management και εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης».
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου