Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Σπίρτζης: Έως το τέλος Οκτωβρίου η συμφωνία για το Mετρό Θεσσαλονίκης

 
Έως το τέλος του μήνα θα υπάρξει λύση για το μετρό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στο περιθώριο της σημερινής συνάντησής του με την... Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου (Corina Creţu). "Συζητήσαμε και για ορισμένα προβλήματα και καθυστερήσεις που αφορούν κυρίως την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης και τα διαχειριστικά προβλήματα εκεί. Χρειάζονται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις σύντομα, άμεσα και αυτό το τόνισα και στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς” σημείωσε η Επίτροπος.
Κατά τον υπουργό, εάν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, τότε είναι πιθανό τα εργοτάξια στη βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης, που παραμένουν κλειστά εδώ και ένα χρόνο, να επαναλειτουργήσουν μέχρι τις αρχές της νέας χρονιάς.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η κοινοπραξία και το υπουργείο φέρονται ότι βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά και με το ποσό που θα δοθεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου.
Πάντως, για το Μετρό Θεσσαλονίκης έχουν εξασφαλιστεί πόροι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ από το ΣΕΣ 2014-2020, ως έργο phasing.
Ακόμη η Επίτροπος ζήτησε η Ελλάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, ενώ σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό η χώρα να αξιοποιήσει το 100% της κοινοτικής χρηματοδότησης για τα έργα της περιόδου 2007 - 2013, εν όψει και της απελευθέρωσης επιπλέον δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Η ίδια ζήτησε την άμεση λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας (σημ.: δηλαδή την κύρωση από την Βουλή) για τη σύμβαση παραχώρησης του οδικού άξονα Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα (Μορέας).
Τι δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης
"Με την Επίτροπο κ. Κρέτσου, είχαμε μια πολύ στενή συνεργασία για την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Εκτός από αυτά που ανακοίνωσε η Επίτροπος ως εύκολη λύση για την Ελλάδα, θα ακολουθήσει μια πολύ στενή συνεργασία των υπηρεσιών μας, και το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχουμε μια νέα συνάντηση, προκειμένου να έχουμε τους βέλτιστους τρόπους ολοκλήρωσης των έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει και ταλαιπωρούν για χρόνια και τη χώρα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ολοκληρώσουμε τον προγραμματισμό, για την επόμενη προγραμματική περίοδο".
Τι δήλωσε η Επίτροπος
"Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα. Έκανα μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και επίσης σήμερα θα ψηφιστούν έκτακτα μέτρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της Ελλάδος. Ανέφερα και στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς που συνάντησα, ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να κάνει πλήρη χρήση, να αξιοποιήσει δηλαδή στο 100% τη δυνατότητα που της προσφέρεται για Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση για τα έργα της περιόδου 2007 – 2013.
Με τη δημοσίευση των μέτρων απελευθερώνονται άμεσα δύο δισεκατομμύρια και υπάρχουν και εξοικονομήσεις στον εθνικό προϋπολογισμό του ιδίου ποσού, άλλα 2 δισεκατομμύρια δηλαδή, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα έργα. Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό Υπουργείο. Και η σημερινή συνάντηση εδώ, ήταν πολύ σημαντική, καθώς οι υποδομές, αποτελούν ένα βασικό κορμό της οικονομίας και για αυτό συζητήσαμε και για ορισμένα προβλήματα και καθυστερήσεις που αφορούν κυρίως την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης και τα διαχειριστικά προβλήματα εκεί.
Χρειάζονται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις σύντομα, άμεσα και αυτό το τόνισα και στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς. Επίσης χρειάζεται εθνική νομοθεσία, γεγονός που σημαίνει δηλαδή ότι θα πρέπει να εγκρίνει τροποποιήσεις ή οποιοδήποτε νομοσχέδιο το ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι σημαντικό να κινηθούν όλα αυτά γρήγορα και να υπάρχει συνέχεια, μέσα από τεχνικές συναντήσεις που θα επιλύουν προβλήματα.
Με τον Πρωθυπουργό μίλησα και για το θέμα των προσφύγων, την προσφυγική κρίση και του είπα, ότι εκτός από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που έχει έναν προϋπολογισμό διαθέσιμο 450 εκατ., μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία για να βοηθήσουν στην προσφυγική κρίση, γιατί αυτό μας το επιτρέπει ο κανονισμός, δηλαδή για κατασκευή κέντρων υποδοχής ή κινητών νοσοκομείων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια αυτά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου