Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΟΛΑΝΤ...

«Στην καρδιά μου έχω ένα κομμάτι από τη μυστική Ελλάδα που μου δείξατε σήμερα» είπε φανερά συγκινημένος...
ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απευθυνόμενος στην κατάμεστη Μεγάλη Αίθουσα των Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου Διδάκτορα του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.


Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε ένα ακόμα μήνυμα στήριξης προς τη χώρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν παραμεριζόταν η Ελλάδα από την Ευρώπη είχε λήξει το ευρωπαϊκό σχέδιο. Γιατί αν ξεκινούσαμε με την Ελλάδα, θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες», τονίζοντας ότι ο σημερινός Ευρωπαίος έχει υποχρεώσεις «για αυτό και εγώ και πολλοί άλλοι, στηρίξαμε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή ζώνη ακόμα και στις δύσκολες ώρες». Επεσήμανε δε ότι πρέπει να ζήσουμε με την πρόοδο και η κρίση από μοιραία, μπορεί να γίνει ευκαιρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που καταχειροκροτήθηκε μιλώντας την περισσότερη ώρα εκτός κειμένου και κάνοντας αναφορές στον Αντρέ Μαλρό, είπε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία είναι μεγάλες χώρες και «ανήκουν σε όλους». Ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι επιθυμεί η Γαλλία να γίνει η πρώτη χώρα που θα υποδεχθεί τους περισσότερους φοιτητές και για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί Ταμείο για νέους ερευνητές. Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκπαίδευση, λέγοντας: «ξέρω καλά το βάρος της οικογένειας που σπουδάζει το παιδί της στο Πανεπιστήμιο. Ο πολιτισμός και η παιδεία δεν πρέπει να αμφισβητούνται». Κάνοντας αναφορά στο Ρίτσο και «την αδελφή χώρα Γαλλία», ο κ. Ολάντ επεσήμανε ότι ένας στους δύο Έλληνες επιλέγει τη γαλλική ως δεύτερη ξένη γλώσσα.

Ο κ. Ολάντ, στρέφοντας το βλέμμα του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που βρισκόταν στην αίθουσα, θύμισε τη νύχτα που πέρασαν και τελικά παρέμεινε η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Κοιτούσα στα μάτια αυτούς που αμφέβαλαν, που ήταν κυρίως εκπρόσωποι από χώρες που μπήκαν πρόσφατα στην Ένωση και τους περνούσα το μήνυμα «ποιος θα είναι ο επόμενος αν θα φύγει η Ελλάδα;». Στη συνέχεια τόνισε ότι δεχτήκαμε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί έβγαινε από τη δικτατορία και έπρεπε να γίνει παραδειγματική δημοκρατία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γάλλος πρόεδρος στην αλληλεγγύη για το μεταναστευτικό θέμα, τονίζοντας ότι «οι ανατολικοί για τους οποίους αγωνιστήκαμε να αποκτήσουν πραγματικές ελευθερίες και όχι εικονικές, πρέπει να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η έννοια της αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Οι νέοι ανησυχούν για το μέλλον τους και πρέπει να τους προσφέρουμε ένα μέλλον», είπε ο κ. Ολάντ για να τονίσει ότι «εμείς έχουμε τα παλαιότερα Πανεπιστήμια, αλλά στην Ελλάδα τα αρχαιότερα». Ο κ. Ολάντ δεν δίστασε να μιλήσει και για τα Προπύλαια, που είναι τόπος διαμαρτυρίας και το ενδιαφέρον είναι ότι είναι δίπλα στο Πανεπιστήμιο.

Από την πλευρά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, προσφωνώντας τον κ. Ολάντ, υπογράμμισε: «Πιστός στη δημοκρατική παράδοση των προκατόχων του Προέδρων της Γαλλίας, πιστεύει στην Ευρωπαϊκή ιδέα με περισσότερη δημοκρατία και αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών, όπως εξάλλου έδειξε με τη στάση του τον τελευταίο καιρό έναντι της Ελλάδας. Σε ολόκληρη την επιστημονική και πολιτική διαδρομή του ο Φρανσουά Ολάντ υπήρξε και συνεχίζει να είναι θερμός υπέρμαχος της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Με βάση τις πεποιθήσεις του για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και των ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, αγωνίστηκε και αγωνίζεται συνεχώς για την υπερίσχυση του Κράτους Δικαίου και την ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ευρώπη, μέσα σε ένα εξαιρετικά αντίξοο περιβάλλον».

Ο αντιπρύτανης Ναπολέων Μαραβέγιας τόνισε: «Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ένας βαθύς μελετητής της πολιτικής πράξης της γαλλικής δημοκρατικής σοσιαλιστικής παράδοσης. Ένας πολιτικός που συνδυάζει την πολιτική δράση με την επιστημονική σκέψη και εμπνέεται από την ανθρωπιστική κληρονομιά του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης. Η διαδρομή του στην πολιτική ζωή της Γαλλίας είναι συνδεδεμένη με τον αγώνα για τη δημοκρατία, την ισονομία, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αξίες που έχει θέσει ως προτεραιότητες και για τη δράση του τόσο στη Γαλλία όσο και στον Ευρωπαϊκό Χώρο. Η συνεισφορά του στην προσπάθεια να αλλάξει η Ευρωπαϊκή Πολιτική προς την κατεύθυνση της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών αρχίζει σταδιακά να αποδίδει καρπούς. Είναι ένας μαχητής των ανθρωπιστικών αξιών, που σήμερα μοιάζουν ξεπερασμένες, και ταυτόχρονα ένας υποστηρικτής της καινοτομίας σ’ όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης. Συνθέτει δηλαδή φαινομενικές αντιθέσεις, όπως ταιριάζει σ’ έναν πραγματικό πολιτικό. Η τιμή που αποδίδει σήμερα το Πανεπιστήμιό μας στον Πρόεδρο της Γαλλίας είναι τιμή στον επιστήμονα και στον πολιτικό, που καταφέρνει να συνδυάσει με εξαίρετο τρόπο τη θεωρητική κατάρτιση με την πολιτική δράση».

Στην τελετή παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπας, ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης, οι υπουργοί Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς , Αρ. Μπαλτάς , Νίκος Φίλης, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Τρύφων Αλεξιάδης, από πλευράς ΝΔ ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Επίσης, το «παρών» έδωσαν οι πρώην πρωθυπουργοί Β. Θάνου, Π. Πικραμένος. Ι. Γρίβας, καθώς και εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας, ο πρέσβης της Γερμανίας Πέτερ Σάαφ, ο πρόεδρος της ακαδημίας Αθηνών Δ. Νανόπουλος, η πρέσβης της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη και άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου