Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Συνταξιούχοι ΕΛΤΑ: «Ακραιφνώς παράνομοι, παράτυποι και αντισυνταγματικοί» οι σχεδιασμοί της «επιτροπής σοφών»

elta-logoΑνακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, μέσω της οποίας απευθύνεται στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, του υπενθυμίζει τις «κόκκινες γραμμές» που είχε ως «σημαία» και στο ασφαλιστικό, και τον καλεί «να μην καταστήσει για μία ακόμη φορά τους συνταξιούχους, ως τα υποζύγια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα μας». Του σημειώνει, δε, ότι το συνταξιοδοτικό κίνημα «θα είναι έτοιμο να παρέμβει όπου χρειαστεί και να δώσει αγώνες και “μάχες” όπου οι περιστάσεις το απαιτούν».
 
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κόλαφο για τους συνταξιούχους αποτελούν οι προτάσεις της Επιτροπής Σοφών, των τεχνοκρατών που πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο, για το ασφαλιστικό. Υπό τον... μανδύα των μεταρρυθμίσεων, οι λεγόμενοι «Σοφοί» τεχνοκράτες και ειδήμονες του υπουργείου Εργασίας , υπέβαλαν προτάσεις που εξοντώνουν οριστικά τους συνταξιούχους και διαλύουν μια και καλή τις «κόκκινες» γραμμές, που έχει θέσει η κυβέρνηση, σχετικά με ενδεχόμενες νέες περικοπές στις συντάξεις.
Οι σχεδιασμοί επί χάρτου της Επιτροπής Σοφών είναι ακραιφνώς παράνομοι, παράτυποι και αντισυνταγματικοί. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η πρόταση για πλήρη κατάργηση της επικουρικής σύνταξης και ενσωμάτωσής της στην κύρια σύνταξη. Ο Σύλλογός μας έχει επισημάνει με ιδιαίτερη έμφαση, με επιστολή που απέστειλε προς το υπουργείο Εργασίας προ μηνών, την αντικανονικότητα μιας τέτοιας ενέργειας.
Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά, ότι η επικουρική σύνταξη είναι ανταποδοτική και έχει «προκύψει» από τις εισφορές δεκαετιών των συνταξιούχων και εργοδοτών. Δεν χαρίστηκε στους συνταξιούχους από το κράτος, ούτε προέκυψε από «παρθενογένεση».
Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι οι «Σοφοί» του υπουργείου Εργασίας προσδοκούν να ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για όλες τις συντάξεις, όπου θα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε συνταξιούχου. Κόποι, ιδρώτας και εισφορές που κατέβαλαν οι συνταξιούχοι για δεκαετίες, πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων και «ποινικοποιείται» η ιδιοκτησία, γίνεται ξάφνου κριτήριο πλουτισμού και ευκαιρία για τους «Σοφούς» να τοποθετήσουν κάποιους εκ των συναδέλφων στην κατηγορία των Εχόντων.
Πρόκειται για θέατρο του παραλόγου, το οποίο δεν συνάδει με τα δημοκρατικά και συνταγματικά ήθη της χώρας μας. Πρόκειται για αντισυνταγματικές προτάσεις, που έχουν την ίδια υπόσταση και σύνθεση με τους περιβόητους νόμους 4093/12, 4051/12 για τις κρατήσεις σε συντάξεις και δώρα. Νόμους τους οποίους το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε οριστικά και αμετάκλητα παράτυπους και αντισυνταγματικούς.
Οι προτάσεις της Επιτροπής των Σοφών είναι ικανές να κλονίσουν συθέμελα και να δυσχεράνουν αφάνταστα την ζωή και την καθημερινότητα των συνταξιούχων. Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς οι προτάσεις δεν αφορούν το τώρα αλλά και το αύριο, το μέλλον των παιδιών μας. Η υιοθέτηση των εν λόγω προτάσεων δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια στους μελλοντικούς συνταξιούχους, σ’ αυτούς που μας ακολουθούν και θα είναι εξαναγκασμένοι να δουλεύουν τουλάχιστον μέχρι τα 67 τους χρόνια, αποκομίζοντας τελικώς πενιχρές συντάξεις, που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πολύχρονη εργασία και προσφορά τους. Αυτό από μόνο του αποτελεί ύψιστη κοινωνική αδικία και δρομολογεί εξελίξεις που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο ευρύ φάσμα τις κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο τελευταίος έχει στα χέρια του τις προτάσεις της Επιτροπής, και καλείται να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις. Η λύση παρά την εμπλοκή των όποιων… τεχνοκρατικών Επιτροπών, θα είναι πολιτική.
Ως εκ τούτου ο υπουργός θα πρέπει να ενθυμείται τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, που έγιναν πρόσφατα κατά την διάρκεια τις προεκλογικής περιόδου και έκαναν λόγο για μη περικοπές στις συντάξεις. Υπενθυμίζουμε στον υπουργό Εργασίας ότι η κυβέρνησή του είχε ως «σημαία» τις περιβόητες «κόκκινες» γραμμές αναφορικά με τις συντάξεις.
Τον καλούμε να μην υποστείλει τη… σημαία, να μην παραδοθεί αμαχητί στις επιταγές των δανειστών και των Μνημονίων. Τον καλούμε να μην καταστήσει για μία ακόμη φορά τους συνταξιούχους, ως τα υποζύγια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα μας.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ και το συνταξιοδοτικό κίνημα περιμένει τις πολιτικές αποφάσεις που σχετίζονται με τα συνταξιοδοτικά ζητήματα, ευελπιστώντας στην υιοθέτηση ενός ασφαλιστικού που θα έχει αναπτυξιακό όραμα και προοπτική. Παράλληλα σημειώνει ότι θα είναι έτοιμο να παρέμβει όπου χρειαστεί και να δώσει αγώνες και «μάχες» όπου οι περιστάσεις το απαιτούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου