Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Μέρες δόξας για τις ταχυδρομικές που «παίζουν» στο e-εμπόριο

 
Την μείωση της ζήτησης των παραδοσιακών ταχυδρομικών υπηρεσιών αλλά και την σημαντική αύξηση που έχουν οι υπηρεσίες ταχυδρομείου που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο καταγράφει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων.
 
Εξαιρετικά θετικές είναι οι μελλοντικές προοπτικές για τις ταχυδρομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς. Αυτό είναι το πλέον αισιόδοξο συμπέρασμα της επισκόπησης της ταχυδρομικής αγοράς από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στην οποία καταγράφονται οι εξελίξεις αλλά και οι τάσεις της εν λόγω αγοράς.
Η ΕΕΤΤ επισημαίνει ότι η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο τζίρος του οποίου ξεπερνά πλέον τα 2 τρισ. ευρώ, καταγράφοντας διψήφια άνοδο, δημιουργεί κατά προέκταση θετικές προοπτικές για τις ταχυδρομικές επιχειρήσεις που αξιοποιούν τη νέα αυτή δυναμική τάση. Η παράμετρος της ταχυδρομικής αποστολής των προϊόντων αποτελεί κρίσιμο βήμα της διαδικασίας και σημαντικό κριτήριο επιτυχίας για τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, καθώς οι καταναλωτές τείνουν να αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία τα ζητήματα που αφορούν την αποστολή των προϊόντων τους.
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων επισημαίνει ακόμη την ευρύτερη σημασία που έχει γενικότερα για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, η συνεχής ανάπτυξη της τεχνολογίας και η υποκατάσταση των παραδοσιακών τρόπων επικοινωνίας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τις νέες διαδικτυακές εφαρμογές που οδηγεί σε υποχώρηση τις παραδοσιακές ταχυδρομικές εταιρείες διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα.

Συρρίκνωση του κύκλου εργασιών για τα ΕΛΤΑ

Την αρνητική τάση που επικρατεί σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας, σημειώνοντας όμως, χαμηλότερο ρυθμό μείωσης τα δυο τελευταία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ακολούθησε ο κλάδος των ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η συρρίκνωση των ΕΛΤΑ στην πενταετία, με τον κύκλο εργασιών να μειώνεται με ρυθμό 27%, ενώ αντίθετα οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών και Ειδικής Άδειας παρουσίασαν θετικότερη πορεία.
Η Ελλάδα ακολούθησε την παγκόσμια τάση αύξησης των δεμάτων και μείωσης των επιστολών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013, για πρώτη φορά μετά από το 2008, η μείωση των μεγεθών της ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς παρουσίασε κάποια επιβράδυνση, ενώ ειδικά η αποστολή δεμάτων τόσο εντός της Ελλάδας, όσο και από το εξωτερικό σημείωσε αύξηση. Εντούτοις, οι επιστολές εξακολούθησαν να καταλαμβάνουν, τόσο σε όγκο, όσο και σε έσοδα, το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, οπότε η επιρροή που ασκούν στη διαμόρφωση των μεγεθών της παρέμεινε μεγάλη.
Οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών σημείωσαν για πρώτη φορά από το 2008, αύξηση των πωλήσεών τους, επιτυγχάνοντας σχεδόν το ίδιο μέγεθος εσόδων με τα ΕΛΤΑ, και όπως φαίνεται, ανοίγει ο δρόμος προκειμένου τα έσοδα των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών να υπερκεράσουν αυτά των ΕΛΤΑ.
Οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών και Ειδικής Aδειας διατηρούν την πλειονότητα των κεφαλαίων τους (89% και 72% αντίστοιχα) σε άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία (κυκλοφορούν ενεργητικό), ενώ τα ΕΛΤΑ έχουν το 53% των κεφαλαίων τους επενδυμένα σε πάγιο εξοπλισμό.
Αναφορικά με τη διάρθρωση του παθητικού, οι υποχρεώσεις των ΕΛΤΑ φθάνουν το 92% του παθητικού, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο για τις επιχειρήσεις ταχυμεταφορών και Ειδικής Άδειας.

Πρόβλημα ρευστότητας

Ο δείκτης Γενικής Ρευστότητας για τις επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, παρόλο που είναι πτωτικός στην πενταετία, παραμένει μεγαλύτερος από τη μονάδα, γεγονός που υποδηλώνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις με στοιχεία του κυκλοφορούντος ενεργητικού τους. Ο δείκτης είναι κοντά στη μονάδα για τις επιχειρήσεις Ειδικής Άδειας και χαμηλότερος για τα ΕΛΤΑ, με πτωτική τάση μετά το 2011.
Ο δείκτης Ταχύτητας Είσπραξης των Απαιτήσεων για τις επιχειρήσεις ταχυμεταφορών και Ειδικής Άδειας είναι μεγάλος, ενδεικτικός του προβλήματος ρευστότητας της αγοράς λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο δείκτης είναι πτωτικός στην πενταετία για τις επιχειρήσεις ταχυμεταφορών. Ο ΦΠΚΥ (ΕΛΤΑ) έχει το μικρότερο αριθμό ημερών είσπραξης.

Αύξηση εσόδων στις χώρες BRICS

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην επισκόπηση της ΕΕΤΤ σημειώνεται ακόμη ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών της παγκόσμιας ταχυδρομικής αγοράς, το 2012, έφτασε τα 422,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 2%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τα μεγέθη της ταχυδρομικής αγοράς παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις αναδυόμενες και τις αναπτυγμένες αγορές.
Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση εσόδων παρατηρείται στις χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), γεγονός που συνδέεται με τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρώπη και την Αμερική, όπου τα ταχυδρομικά έσοδα, σημείωσαν οριακή μείωση.
 
euro2day.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου