Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Πόσα ξοδεύουμε για την ασφάλιση της περιουσίας μας

Για την ασφάλιση του σπιτιού μας –ή της περιουσίας μας για να είμαστε πιο ακριβείς- ξοδεύουμε σε ετήσια βάση περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών...
Ο κλάδος της ασφάλισης περιουσίας, δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί από την κρίση, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που χτυπήθηκαν άλλοι κλάδοι όπως αυτός της ασφάλισης αυτοκινήτου. Η παραγωγή ασφαλίστρων φαίνεται να παρουσιάζει στασιμότητα το 2013 σε σχέση με το 2012. Σε αυτό βέβαια, συμβάλλει και το ότι η ασφάλιση είναι υποχρεωτική τουλάχιστον για τις περιπτώσεις ακινήτων που έχουν χρηματοδοτηθεί με στεγαστικό δάνειο.
Πώς θα μπορούσε η παραγωγή να μεγαλώσει από τη στιγμή που η αγορά των στεγαστικών δανείων έχει «παγώσει»; Τα βλέμματα στρέφονται στη συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει και έχει να κάνει σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον, υποχρεωτική η ασφάλιση και κατά του κινδύνου του σεισμού.
Η ασφάλιση της περιουσίας, εντάσσεται –με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθεί η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών- στον κλάδο των ζημιών. Μετά την ασφάλιση των αυτοκινήτων που αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου ζημιών (σ.σ με βάση την παραγωγή του 2013) η ασφάλιση της «περιουσίας» καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με μερίδιο περίπου 25%. Με την έννοια ασφάλιση περιουσίας, ορίζονται από τους ειδικούς οι ακόλουθοι τομείς:
1.     Ο κλάδος πυρκαϊας και στοιχείων της φύσης
2.     Ο κλάδος λοιπών ζημιών, αγαθών και διαφόρων χρηματικών απωλειών.
Με δεδομένο τον συγκεκριμένο ορισμό, προκύπτει ότι για τις καλύψεις πυρός και συμπληρωματικών κινδύνων περιουσίας ξοδεύτηκαν το 2013 554 εκατομμύρια ευρώ. Η παραγωγή παρέμεινε ουσιαστικά στάσιμη σε σχέση με το 2012 καθώς τα στοιχεία αποτυπώνουν οριακή μεταβολή μόλις 0,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Στο 8μηνο του 2014, η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο των ζημιών έφτασε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας στα 1,369 δισεκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Στον κλάδο των ζημιών, εντάσσεται και ο τομέας ασφάλισης από τον κίνδυνο πυρκαϊας και στοιχείων της φύσης.
Σε αυτόν, η παραγωγή ασφαλίστρων έφτασε στο 8μηνο στα 243,76 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 7% σε σχέση με το 8μηνο του 2013.
Για ολόκληρο το 2013, η παραγωγή ασφαλίστρων έφτασε (μόνο στον τομέα πυρκαϊας και στοιχείων της φύσης) στα 396,36 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μικρή αύξηση (+1,1%) σε σχέση με το 2012.
 
H ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου