Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Το μείγμα αλληλογραφίας στην ταχυδρομική τσάντα παγκοσμίως

Το μείγμα αλληλογραφίας στην ταχυδρομική τσάντα παγκοσμίωςΠαρά την πτώση, το επιστολικό ταχυδρομείο εξακολουθεί να συνεισφέρει σε περισσότερο από το 40 τοις εκατό των ταχυδρομικών εσόδων, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης UPU...
Τα ταχυδρομεία συνεχίζουν να καρπώνονται τα οφέλη του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης για το 2013 δείχνουν σταθερή αύξηση του συνολικού όγκου των δεμάτων.
Ο παγκόσμιος όγκος δεμάτων πέρυσι έφθασε τα 6,7 δισεκατομμύρια αντικείμενα, σημειώνοντας αύξηση 3,7 τοις εκατό σε σχέση με το 2012. Το μεγαλύτερο μέρος προήλθε από την εγχώρια αγορά ή 6,6 δις αντικείμενα, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 3,7 τοις εκατό. Τα διεθνή δέματα, επίσης, έφτασαν τα 67 εκατομμύρια αντικείμενα, αυξημένα κατά 5,8 τοις εκατό από το 2012.
Οι όγκοι δεμάτων αυξήθηκαν σε όλες τις περιοχές του κόσμου, εκτός από την Αφρική και την Ασία-Ειρηνικό, όπου παρατηρήθηκαν ελαφρές μειώσεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα υποδομής από τη μια πλευρά και του έντονου ανταγωνισμού από την άλλη, εξήγησε ο οικονομολόγος της UPU, José Ansón.
Η πτωτική τάση στους παγκόσμιους όγκους του επιστολικού ταχυδρομείου συνεχίστηκε επίσης, καθώς υπήρξε περαιτέρω μείωση κατά 2,9 τοις εκατό ή 339,8 δις αντικείμενα από το 2012. Οι όγκοι αποτελούνταν από 336,3 δις εγχώρια αντικείμενα και 3,5 δισ διεθνή.
Ενώ ο όγκος του διεθνούς επιστολικού ταχυδρομείου έχει μειωθεί, ο Ansón λέει ότι το μέσο βάρος των επιμέρους αντικειμένων είναι μεγαλύτερο.
Το 2010, ένα κιλό διεθνούς επιστολικού ταχυδρομείου περιείχε κατά μέσο όρο 12,21 αντικείμενα, ενώ το ίδιο κιλό σήμερα περιέχει κατά μέσο όρο 10,88 αντικείμενα, καθώς ένας σημαντικός αριθμός μικρών πακέτων που δημιουργούνται από το ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται να κινούνται μέσω του δικτύου του επιστολικού ταχυδρομείου, εξηγεί ο Ansón. Υπολογίζεται ότι 240 εκατομμύρια μικρά πακέτα προσμετρήθηκαν στον όγκο του επιστολικού ταχυδρομείου το 2013.
Παρά την μείωση του όγκου, το επιστολικό προϊόν συνεχίζει να αντιπροσωπεύει το 43,4 τοις εκατό των παγκόσμιων δημόσιων ταχυδρομικών εσόδων, τα οποία έφθασαν τα 234,8 δις SDR (361,5 δις δολάρια ΗΠΑ), σημειώνοντας άνοδο τρία τοις εκατό σε ονομαστικούς όρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σε ορισμένες περιοχές, η συμβολή του επιστολικού ταχυδρομείου στα έσοδα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό φαίνεται στις βιομηχανικές χώρες, όπου το επιστολικό ταχυδρομείο συνεισφέρει στα έσοδα με ποσοστό 59,6 τοις εκατό.
Σχεδόν το 19 τοις εκατό των ταχυδρομικών εσόδων το 2013 προήλθε από τα δέματα και υπηρεσίες logistics, ενώ οι ταχυδρομικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες συνέβαλαν με ποσοστό 14,5 τοις εκατό. «Άλλες υπηρεσίες» αντιπροσώπευαν το 23,5 τοις εκατό των παγκόσμιων εσόδων, έναντι 21 τοις εκατό το 2012. Αυτές περιλαμβάνουν μη ταχυδρομικές υπηρεσίες, όπως η λιανική πώληση καρτών κινητής τηλεφωνίας και άλλα παρόμοια.
Αυξημένη πρόσβαση
Η πρόσβαση στο δημόσιο ταχυδρομικό δίκτυο αυξήθηκε το 2013. Τα ταχυδρομεία ανέφεραν δραστηριότητα στα 663.200 ταχυδρομικά γραφεία με 5,4 εκατομμύρια προσωπικό, που εξυπηρετούν τον κόσμο. Σχεδόν το 70 τοις εκατό των εγκαταστάσεων (448.332) στελεχώνονται από ταχυδρομικούς υπαλλήλους, ενώ τα υπόλοιπα γραφεία λειτουργούν από άτομα που δεν είναι επίσημα μέρος του φορέα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών.
«Παρά το μετασχηματισμό που βιώνει ο ταχυδρομικός τομέας παγκόσμια, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το παγκόσμιο δίκτυο δεν υποχώρησε», δήλωσε ο Ansón. «Αντί να βλέπουμε μια μείωση των ταχυδρομικών γραφείων ή των σημείων πρόσβασης και του προσωπικού, βλέπουμε μια σχετική σταθεροποίηση και στα δύο πεδία. Το ταχυδρομικό δίκτυο παραμένει το μεγαλύτερο δίκτυο φυσικής διανομής στον πλανήτη».
Το 2013, 150 από τις 192 χώρες-μέλη ανταποκρίθηκαν στην έρευνα της UPU για το ταχυδρομικό τοπίο.
Άλλα σημαντικά στοιχεία
  • Το 2013 ο μέσος αριθμός των αντικειμένων επιστολικού ταχυδρομείου που ταχυδρομήθηκε ετησίως ανά κάτοικο ήταν 289,2 για τους κατοίκους των βιομηχανικών χωρών, 33,9 για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, 18,9 για τους κατοίκους της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, 10,2 για τους κατοίκους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, και 2 αντίστοιχα, για εκείνους που βρίσκονται στις αραβικές χώρες και την υποσαχάρια Αφρική.
  • Το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου 89 τοις εκατό), εξακολουθεί να επωφελείται από την κατ” οίκον παράδοση αλληλογραφίας, ειδικά στις βιομηχανικές χώρες, όπου το 96 τοις εκατό των ανθρώπων είναι γνώστες αυτού του τρόπου παράδοσης. Στην Αφρική, μόνο περίπου το 43 τοις εκατό του πληθυσμού έχει παράδοση στο σπίτι, ενώ στις αραβικές χώρες το ποσοστό αυτό φθάνει σχεδόν το 63 τοις εκατό.
  • Το 13 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού θα πρέπει να περισυλλέγει την αλληλογραφία του. Στην Αφρική, το ποσοστό αυτό φτάνει το 44 τοις εκατό, σε σύγκριση με 29 τοις εκατό στις αραβικές χώρες και περίπου 4 τοις εκατό στις βιομηχανικές χώρες.
  • Σχεδόν το 3 τοις εκατό των κατοίκων του κόσμου είναι χωρίς ταχυδρομικές υπηρεσίες. Αυτό περιλαμβάνει το 13 τοις εκατό του πληθυσμού της Αφρικής, και το 8 τοις εκατό των πολιτών στις αραβικές χώρες.
Περισσότερα ταχυδρομικά στατιστικά στοιχεία από το 2013 και τα προηγούμενα έτη διατίθενται από την online βάση στατιστικών δεδομένων της UPU.
 
πηγή : UPU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου