Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

«Αγγελιοφόρος»: Απεργία των 125 απλήρωτων εργαζομένων - Διώκεται ο υιός Μπακατσέλου, αναζητείται ο πατήρ

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το εκδοτικό συγκρότημα του «Αγγελιοφόρου» στη Θεσσαλονίκη (ΕΒΕ Α.Ε), ενώ... σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι 125 απλήρωτοι εργαζόμενοι (5 μήνες χωρίς μισθό και προσφάτως και χωρίς Δώρο Χριστουγέννων). Μάλιστα πολλοί υπάλληλοι, κυρίως του τεχνικού τμήματος, προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, ενώ άλλοι έχουν ήδη προχωρήσει σε αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.
Από την πλευρά της, η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΠΗΕΘ και η ΕΤΗΠΤΘ έχουν κηρύξει απεργία από τις 08:00 της Τετάρτης 24 ∆εκεµβρίου μέχρι τις 08:00 της Πέµπτης 25 ∆εκεµβρίου και από τις 08:00 της Παρασκευής 26 ∆εκεµβρίου μέχρι τις 08:00 της Κυριακής 28 ∆εκεµβρίου.
«Η διοίκησή της επικαλείται διαρκώς δικαιολογίες και αδιέξοδα, τα οποία η ίδια δημιούργησε κωφεύοντας στις εκκλήσεις των ανθρώπων που απασχολεί και των Ενώσεών τους», σχολιάζουν οι Ενώσεις, για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, κάνοντας παράλληλα λόγο για «εκδικητικότητα» της επιχείρησης έναντι των εργαζομένων.
«Με τις ενέργειές της η διοίκηση της ΕΒΕ Α.Ε. δείχνει το πραγματικό πρόσωπό της, πέρα για πέρα διαφορετικό από το προσωπείο αξιοπρέπειας, νομιμότητας και εντιμότητας που είχε υποκριτικά οικοδομήσει εμπαίζοντας τους πάντες: Επικαλείται και σέβεται τους νόμους, όταν προβλέπουν κάτι υπέρ αυτής, αλλά τους περιφρονεί και τους καταπατά όποτε της θυμίζουν τις υποχρεώσεις της», υπογραμμίζει και συμπληρώνει:
«Εξισώνει την αξιοπρέπεια με τη γυαλιστερή δημόσια εικόνα των εκδοτών, αλλά την ξεχνά απροβλημάτιστα όταν πρέπει να πληρώσει τους εργαζόμενους, θεωρώντας ότι δεν έχουν καν δικαίωμα να γιορτάσουν αξιοπρεπώς Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους, σε αντίθεση με τις οικογένειες των εκδοτών.
»Επικαλείται την εντιμότητα ως χαρακτηριστικό της επιχειρηματικής δράσης της, αλλά απειλεί ότι θα κλείσει την εφημερίδα χωρίς να πληρώσει αποζημιώσεις, παρά τις προηγούμενες συνεχείς δημόσιες δεσμεύσεις ότι ουδείς θα χάσει τα χρήματά του».
Στο Αυτόφωρο ο υιός Μπακατσέλου
Την ίδια ώρα στο αυτόφωρο οδηγείται σήμερα ο Βασίλης Μπακατσέλος, που έχει αναλάβει τη θέση του προέδρου της ΕΒΕ Α.Ε, έπειτα από μήνυση των εργαζομένων για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, την οποία επέδωσε το ΣΕΠΕ στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Συνελήφθη την Τρίτη 23/12, ενώ αναζητείται ο πατέρας του, ο γνωστός επιχειρηματίας Αλέξανδρος Μπακατσέλος,(φωτογραφία: η οικογένεια σε πλήρη απαρτία, πρώτος από αριστερά ο πατριάρχης), ο οποίος -σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές- φέρει και ο ίδιος ποινική ευθύνη, επειδή δεν έχει καταβληθεί στους εργαζόμενους του «Αγγελιοφόρου» το Δώρο των εορτών, όπως ο νόμος ορίζει.
Ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης καλείται να αποφασίσει σήμερα εάν ο συλληφθείς θα δικαστεί αμέσως από το αρμόδιο δικαστήριο ή εάν θα οριστεί τακτική δικάσιμος, οπότε ο κ. Μπακατσέλος θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος. Ο ίδιος, πάντως, φέρεται διατεθειμένος να ζητήσει να αναβληθεί η δίκη του, προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και βεβαίως να αξιοποιήσει προς όφελός του τις αργίες των Χριστουγέννων.
Ο Β. Μπακατσέλος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης χτες, Τρίτη, αργά το απόγευμα, αλλά, λόγω παρέλευσης του ωραρίου, δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
Δύο καταδικαστικές αποφάσεις
Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε κατά τη σύλληψή του, εκκρεμούν σε βάρος του δύο σημαντικές καταδικαστικές αποφάσεις από παλαιότερες υποθέσεις. Οι αποφάσεις αυτές, όπως έγινε γνωστό από πηγές της ΕΛΑΣ, έχουν εκδοθεί ερήμην του κατηγορουμένου και αφορούν αφενός μεν στη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ, αφετέρου δε στην παραβίαση κατάσχεσης. Επισύρουν δε συνολική ποινή φυλάκισης 7 μηνών.
 
Με πληροφορίες από alterthess.gr, agelioforum.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου