Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας: Η άρνηση παραλαβής προσφυγών κατά ΕΝΦΙΑ έχει σοβαρές έννομες συνέπειες

Διευκρινίσεις σχετικά με την κατάθεση προσφυγών κατά των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ έδωσε χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας που έχει αναλάβει να συνδράμει τους πολίτες που θέλουν να προσβάλουν δικαστικά... τα εκκαθαριστικά του επίμαχου φόρου και βρίσκονται σε αποδεδειγμένα πραγματική οικονομική αδυναμία να καταβάλλουν το ποσό.
Ο ΔΣΑ τονίζει ότι δεν πρέπει να συγχέεται η πρωτοβουλία αυτή του Συλλόγου με τη διαδικασία απαλλαγών και μειώσεων του ποσού ΕΝΦΙΑ, οι οποίες χορηγούνται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, που απαριθμούνται στο άρθρο 7 του Ν. 4223/13, όπως τροποποιήθηκε με το δέκατο όγδοο άρθρο του Ν. 4286/2014.
Ο Σύλλογος επίσης εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τα περιστατικά εφοριακών υπαλλήλων, ακόμη και προϊσταμένων ΔΟΥ οι οποίοι προφασιζόμενοι τις απαλλαγές που αναφέρονται στο άρθρο 7, αποτρέπουν τους πολίτες να καταθέτουν ενδικοφανείς προσφυγές κατά των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ. Επισημαίνει μάλιστα ότι "οι συμπεριφορές παρεμποδίζουν ευθέως τους πολίτες στην άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος δικαστικής προστασίας τους απέναντι σε φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, που βρίσκεται στο στόχαστρο ολόκληρου του νομικού κόσμου ως προς τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα του".
Υπενθυμίζει τέλος ότι "η στάση αυτή μπορεί να επιφέρει σοβαρές έννομες συνέπειες, ειδικά στην περίπτωση που χαθεί για τους πολίτες, η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εξαιτίας τέτοιων ανεύθυνων συμπεριφορών υπαλλήλων".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου