Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Καθορισμός προϋποθέσεων διανομής των ταχυδρομικών αντικειμένων

Σκοπός της παρούσας απόφασης 710/019 της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) είναι ο καθορισμός των προϋποθέσεων διανομής των ταχυδρομικών αντικειμένων, των πιθανών παρεκκλίσεων και προϋποθέσεων αυτών, κάθε σχετικού θέματος, καθώς ... και θέσπισης ειδικών ρυθμίσεων για την κατ’ οίκον διανομή ταχυδρομικών δεμάτων βάρους το πολύ είκοσι (20) χιλιόγραμμων, στο πλαίσιο της παροχής της Καθολικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας.
Παρακάτω αναφέρονται κάποια σημεία από την απόφαση της ΕΕΤΤ.
Η διανομή των φακέλων γίνεται στη διεύθυνση του παραλήπτη με την προϋπόθεση ότι η διεύθυνση αναγράφεται, σωστά και πλήρως, στο ταχυδρομικό αντικείμενο, δηλαδή, περιλαμβάνει οδό, αριθμό και ταχυδρομικό κώδικα. Η αναγραφόμενη οδός και ο αριθμός θα πρέπει να είναι μοναδικοί, ανά περιοχή, και επίσημα καθορισμένοι από τον οικείο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.
Η διανομή αυτών πραγματοποιείται στα γραμματοκιβώτια των κατοικιών ή των πολυκατοικιών, τα οποία εγκαθίστανται, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Κτιριοδομικού Κανονισμού (υπουργική απόφαση 3046/304 ΦΕΚ Δ΄/59/3−2−1989), υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης απρόσκοπτης και ασφαλούς πρόσβασης σε αυτά του εντεταλμένου ταχυδρομικού διανομέα.
Οι κάτοχοι των γραμματοκιβωτίων είναι υπεύθυνοι για την εγκατάσταση, τη συντήρηση και τη σωστή σήμανση (αναγραφή ονόματος) των γραμματοκιβωτίων. Σε περιπτώσεις έλλειψης ή μη επαρκούς σήμανσης γραμματοκιβωτίων, ειδικά σε πολυκατοικίες όπου ο πάροχος της ταχυδρομικής υπηρεσίας δεν αναγνωρίζει το γραμματοκιβώτιο του παραλήπτη, ο πάροχος δύναται να επιστρέψει τα απλά ταχυδρομικά αντικείμενα στον αποστολέα ή να τα τοποθετήσει σε, κατά το δυνατόν, ασφαλές σημείο της εισόδου, κατά την κρίση του.
Για τους φακέλους ειδικής διαχείρισης (συστημένοι ή/και με δηλωμένη αξία) χορηγείται στον αποστολέα απόδειξη κατάθεσης και η επίδοση στον παραλήπτη ή στο νόμιμο εκπρόσωπό του γίνεται μόνο με επίδειξη ταυτότητας και υπογραφή. Ο νόμιμος εκπρόσωπος θα πρέπει να διαθέτει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τη νόμιμη εκπροσώπηση. Τα προς διανομή συστημένα αντικείμενα προσκομίζονται από τον διανομέα στην αναγραφόμενη διεύθυνση μια (1) φορά και εάν δεν βρεθεί ο παραλήπτης, αφήνεται ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφει και το χρονικό διάστημα παραμονής του φακέλου στο ταχυδρομικό κατάστημα.
Σε περιοχές όπου η οδοαρίθμηση είναι ελλιπής ή χωρίς μοναδικές ονομασίες οδών και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει δυνατότητα κατ’ οίκον διανομής των αντικειμένων αλληλογραφίας, οι κάτοικοι θα πρέπει να παραλαμβάνουν τα ταχυδρομικά τους αντικείμενα από τοπικό κατάστημα ή θυρίδα υποδοχής ή γραμματοθυρίδες κατά τρόπο που να διασφαλίζει την ασφάλεια και το απόρρητο της αλληλογραφίας, και να εξυπηρετεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παροχή της καθολικής υπηρεσίας για το σύνολο των χρηστών της περιοχής.
Σε οικίες/εγκαταστάσεις όπου δεν δύναται να πραγματοποιηθεί διανομή, διότι η πρόσβαση:
α΄. θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του ταχυδρομικού διανομέα,
β΄. γιατί δεν υπάρχει δρόμος, ή η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω άλλων ιδιόκτητων χώρων τρίτων προσώπων,
γ΄. αφορά απομακρυσμένα μεμονωμένα κτίρια των περιοχών της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της παρούσας, παρέχεται η δυνατότητα στους ενοίκους των κτιρίων αυτών, να τοποθετήσουν σε δημόσια οδό, προσωπικό γραμματοκιβώτιο, κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο κατά τόπο ταχυδρομικό κατάστημα και την τοπική αρχή.
Σε περίπτωση που δεν εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση του ταχυδρομικού διανομέα σε συγκεκριμένη διεύθυνση ή στο σημείο διανομής (λ.χ. γραμματοκιβώτιο), για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) εργάσιμων ημερών, ο ΦΠΚΥ, υποχρεούται να ενημερώσει τους χρήστες, εγγράφως ή με όποιο άλλο πρόσφορο μέσο επικοινωνίας για την παραλαβή της αλληλογραφίας από το αρμόδιο ταχυδρομικό κατάστημα ή σε εναλλακτική διεύθυνση, μέχρι την άρση των εμποδίων πρόσβασης του ταχυδρομικού διανομέα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου