Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

21 Απριλίου 1967: η μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος

Συμπληρώθηκαν φέτος 47 χρόνια από την έκρηξη του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα. Αποφράδα μέρα για την Ελλάδα η 21η Απριλίου 1967.
Η κυβέρνηση του Κανελλόπουλου (ΕΡΕ) πιάστηκε στον ύπνο. Έχοντας εξασφαλίσει περίπου 100 τεθωρακισμένα στην περιοχή της πρωτεύουσας, οι πραξικοπηματίες... κινήθηκαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου και κατέλαβαν αρχικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στη συνέχεια, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης του ΝΑΤΟ με κωδικό Σχέδιο «Προμηθεύς», με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. Το συγκεκριμένο σχέδιο προοριζόταν για την αναγκαστική ανάληψη εξουσίας από το στρατό με σκοπό την εξουδετέρωση κομμουνιστικής εξέγερσης, σε περίπτωση που εισέβαλαν στην Ελλάδα δυνάμεις του Σοβιετικού Στρατού. Μεγάλη, ήταν η συμβολή του διοικητή του Τάγματος της Σχολής Ευελπίδων Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος κινητοποίησε τους σπουδαστές της σχολής.
Για το πραξικόπημα τότε γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά. Ότι οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί το υποκίνησαν. Αλλά ήταν έτσι; Ή στην πραγματικότητα κάτι άλλο είχαν ετοιμάσει;
ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ του Foreign Office που άνοιξαν για τις κρίσιμες χρονιές 1967-68 παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά όχι και μεγάλες εκπλήξεις. Οι Βρετανοί δεν είχαν την παραμικρή υπόνοια ότι οι Παπαδόπουλος και Σία ετοίμαζαν πραξικόπημα. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις στην αρχή, άλλοτε μίλαγαν για «πραξικόπημα» και άλλοτε για «επανάσταση». Οι Αμερικανοί κι αυτοί δεν είχαν ιδέα, αν και η CIA περίμενε ένα «άλλο» κίνημα, προφανώς των στρατηγών.

Το χρονικό

00:01 Ο ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός, επικεφαλής του Κέντρου Εκπαίδευσης του Τεθωρακισμένου Ιππικού, καλεί τον Συνταγματάρχη (Τεθωρακισμένων) Κωνσταντίνο Μαυροειδή και τον Αξιωματικό Ασφαλείας (Τεθωρακισμένων) Ηλία Θεοδωρόπουλο στο γραφείο του και τους διατάζει να κινητοποιήσουν το στρατόπεδο σύμφωνα με το σχέδιο “Προμηθέας”.
01:19-01:35 Ο Παττακός ανακοινώνει στους κατωτέρους του πως :»Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας αποφάσισαν να βάλουν τέλος στο χάος».
01:36 Ο Παττακός επιστρέφει στο γραφείο του, απ” όπου δίνει εντολές στους κατωτέρους αξιωματικούς.
01:45 Ο Συνταγματάρχης Παπαδόπουλος και ο Αντισυνταγματάρχης Ρουφογαλης επισκέπτονται τον Παττακό.
02:00 Τα τανκ εγκαταλείπουν το στρατόπεδο. Ο Συνταγματάρχης Μακαρεζος, εντός του πρώτου τανκ, κατευθύνεται προς το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδας διατάζει τη Στρατιωτική Αστυνομία να συλλάβει κάποιους πολιτικούς και στρατιωτικό προσωπικό. Όλες οι μονάδες στη μητροπολιτική Αθήνα κινητοποιούνται σύμφωνα με το σχέδιο “Προμηθέας”.
02:20 Ο Ταξίαρχος Παττακός, ο Συνταγματάρχης Παπαδόπουλος, ο Συνταγματάρχης Τσιλιοπουλος και ο Συνταγματάρχης Ρουφογαλης συναντώνται με τον Αρχηγό του Στρατού. Ο Στρατηγός Σπαντιδακης ανακοινώνει: «Από εδώ και πέρα αναλαμβάνω την ηγεσία της Επανάστασης». Το Παλάτι, τα κυβερνητικά κτίρια, η Βουλή, το κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφώνου είναι κάτω από τον έλεγχο της «Επανάστασης». Όλες οι τηλεφωνικές γραμμές κόβονται.
03:30 Το κέντρο της Αθήνας είναι κάτω από τον έλεγχο της στρατιωτικής χούντας.
 
πηγή : First-magazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου