Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Οι... αγνοούμενοι των δημοτικών επιχειρήσεων

Δήμαρχοι «κρύβουν» τις δημοτικές επιχειρήσεις, φοβούμενοι τη σωρεία των καταγγελιών για παράτυπες χρηματοδοτήσεις και παράνομες μονιμοποιήσεις Κρυφτούλι με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου συνεχίζουν να παίζουν δεκάδες αυτοδιοικητικές αρχές, αρνούμενες να αποστείλουν οικονομικά στοιχεία ...και αριθμό απασχολουμένων για εκατοντάδες δημοτικές επιχειρήσεις τους.
Είναι ενδεικτικό ότι από τις 761 δημοτικές επιχειρήσεις που υποχρεούντο να απογραφούν έως τα τέλη του έτους, έχουν απογραφεί μόλις 350.
Οι υπόλοιπες 411 αγνόησαν τουλάχιστον πέντε επιστολές του υπ. Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, με τις οποίες τους ζητήθηκε άμεση καταγραφή οικονομικών στοιχείων των ΝΠΙΔ που συντηρούν, καθώς και τις προειδοποιήσεις του αναπληρωτή υπ. Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου ότι οι «άφαντες» δημοτικές επιχειρήσεις θα θεωρηθούν μη υπαρκτές και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε λουκέτα.
Την ίδια στιγμή, περίπου 90 Ανώνυμες Εταιρείες των ΟΤΑ ενημέρωσαν με επιστολές τους το υπ. Εσωτερικών ότι αρνούνται να αποστείλουν στοιχεία, κρίνοντας ότι η νομική τους οντότητα καθιστά το υπουργείο «αναρμόδιο» για κάθε έλεγχο επί των οικονομικών τους.
Ετσι, από τους εκτιμώμενους σε 12.700 υπαλλήλους δημοτικών επιχειρήσεων, το ελληνικό δημόσιο γνωρίζει ποιους και για ποιες υπηρεσίες πληρώνει μόνο για 5.500. Οι υπόλοιποι περίπου 7.500 μοιάζουν... δημοσιονομικώς αγνοούμενοι.
Ο τελικός αριθμός των απασχολούμενων στις δημοτικές επιχειρήσεις δεν αποκλείεται μάλιστα να κρύβει εκπλήξεις, καθώς, όπως πληροφορείται το «Εθνος», στη βάση δεδομένων του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και για πολύ μικρότερο αριθμό απογραφεισών δημοτικών επιχειρήσεων (485), ο αριθμός των απασχολουμένων έχει ήδη ανέλθει σε 5.817 υπαλλήλους αορίστου χρόνου και 7.870 εκτάκτους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών, οι δήμαρχοι «κρύβουν» τις δημοτικές επιχειρήσεις, φοβούμενοι τη σωρεία των καταγγελιών για παράτυπες χρηματοδοτήσεις, παράνομες μονιμοποιήσεις και ανεξέλεγκτες δαπάνες.
Καταγράφεται επίσης η τάση πολλοί δήμαρχοι να μεταφέρουν άρον άρον εργαζόμενους από δημοτικές επιχειρήσεις σε κεντρικές επιχειρήσεις δήμων -προφανώς χωρίς να τους εξασφαλίσουν και παραγωγικό αντικείμενο- προκειμένου να προλάβουν ενδεχόμενα λουκέτα.
Στα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών έχουν καταγραφεί και τραγελαφικές περιπτώσεις όπως η περίπτωση αναπτυξιακής εταιρείας στον Δήμο Πατρέων με 5 εργαζόμενους αλλά 9 μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Αγνοούν και το ΑΣΕΠ
Χαρακτηριστικό δείγμα παράνομων μονιμοποιήσεων συμβασιούχων αποτελούν οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης της Ρόδου.
Από το 2004 έως και το 2007 η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Ιαλυσού προσελάμβανε υπαλλήλους με μίσθωση έργου, οι οποίες το 2006 μετετράπησαν σε 57 συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι αποφάσεις μονιμοποίησης ακυρώθηκαν από τον Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ζητήθηκε απόλυση των υπαλλήλων. Το 2010, οι 57 εργαζόμενοι άσκησαν αγωγές στο Πρωτοδικείο Ρόδου, ζητώντας να αναγνωρισθεί η προϋπηρεσία τους στη δημοτική επιχείρηση και να παραμείνουν. Με σειρά δικαστικών αποφάσεων, οι αγωγές των 57 απορρίφθηκαν, παρότι εκείνοι συνέχιζαν να αμείβονται.
Το 2011, λόγω Καλλικράτη, πραγματοποιήθηκε συγχώνευση των Δημ. Επιχ. Υδρευσης όλων των πρώην δήμων της Ρόδου σε μία. Εκεί μεταφέρθηκαν και οι παρανόμως μονιμοποιηθέντες υπάλληλοι.
Ζητήθηκε τότε έλεγχος από το ΑΣΕΠ. Το πόρισμά του, το οποίο δημοσιοποιεί σήμερα το «Εθνος», έκρινε παράνομες τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων και άρα και τη μεταφορά τους στο νέο σχήμα. Το ΑΣΕΠ ζήτησε τη διακοπή της εργασιακής σχέσης και τον ποινικό και πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών που συνέχισαν να αποδίδουν τη μισθοδοσία.
Παρά τις δικαστικές αποφάσεις και το πόρισμα του ΑΣΕΠ πριν από μερικές ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία υποστηριζόμενη από τους βουλευτές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, προκειμένου να θεωρηθούν νόμιμες οι προσλήψεις και οι μεταφορές υπαλλήλων σε δημοτικές επιχειρήσεις «ανεξάρτητα από τη διαδικασία που τηρήθηκε κατά την πρόσληψή τους» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
 
πηγή : ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου