Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

ΕΕΤΤ: Ενημέρωση για την ευρωπαϊκή ταχυδρομική αγορά

ΕΕΤΤ: Ενημέρωση για την ευρωπαϊκή ταχυδρομική αγορά - Κεντρική ΕικόναΗ ΕΕΤΤ, με στόχο την προώθηση ζητημάτων της ευρωπαϊκής ταχυδρομικής αγοράς, ενημερώνει ότι το ERGP (The European Regulators Group for Postal Services), ολοκληρώνοντας τις εργασίες του για το 2015, δημοσιεύει δύο συνοπτικές εκθέσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής ταχυδρομικής αγοράς...
Η πρώτη έκθεση παρουσιάζει βέλτιστες πρακτικές και σύγχρονες τάσεις αναφορικά με την ποιότητα της υπηρεσίας, την προστασία των καταναλωτών και τη διαχείριση παραπόνων, ενώ η δεύτερη παρουσιάζει βασικούς δείκτες παρακολούθησης της ευρωπαϊκής ταχυδρομικής αγοράς. Βασικά σημεία για την αγορά του παραδοσιακού ταχυδρομείου, σύμφωνα και με τις δύο εκθέσεις του ERGP, είναι τα ακόλουθα:
  • Ο όγκος των ταχυδρομικών αντικειμένων, την περίοδο 2011-2014, μειώνεται με ετήσιο ρυθμό 6,5%.
  • Η απασχόληση μειώνεται επίσης, με μικρότερο όμως ρυθμό, τόσο για τους φορείς παροχής Καθολικής Υπηρεσίας (ΦΠΚΥ) όσο και για τους ιδιωτικούς παρόχους, με τους ΦΠΚΥ να απασχολούν περίπου το 66% του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου.
  • Το κόστος αποστολής για επιστολές Α’ προτεραιότητας σημειώνει, από το 2008 έως το 2014, αύξηση 32% κατά μ.ο.
  • Οι ΦΠΚΥ διατηρούν υψηλό μερίδιο αγοράς, με τον ανταγωνισμό να φτάνει κατά μ.ο. το 13%.
Μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία, που παρουσιάζεται, ήταν η συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ του ERGP και του  BEREC (Body of European Regulators of Electronic Communications) με θέμα τη διασυνοριακή παράδοση δεμάτων για αγορές μέσω διαδικτύου και στόχο να διερευνήσει εάν η ρυθμιστική εμπειρία από τον κλάδο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών μπορεί να εφαρμοστεί στην αγορά του διασυνοριακού ταχυδρομείου.
Το τελικό συμπέρασμα της ομάδας εργασίας ERGP-BEREC αποτυπώνει τις αρμοδιότητες που πρέπει να διαθέτουν οι αρμόδιες εθνικές ρυθμιστικές αρχές ώστε να παρακολουθούν τη διασυνοριακή παράδοση δεμάτων και να παρεμβαίνουν σε θέματα διαφάνειας του κόστους για αποστολές εντός ΕΕ. Επιπλέον, εστιάζει στα υφιστάμενα μέτρα για την ενίσχυση της ενημέρωσης των καταναλωτών και προμηθευτών με μέσα όπως είναι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τις διαθέσιμες υπηρεσίες παράδοσης και τη σύγκριση τιμών, τα συστήματα ανίχνευσης και εντοπισμού δέματος κ.ά.
Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα λάβει άμεσα μέτρα για την απρόσκοπτη και οικονομική παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών δεμάτων, ειδικά για μεμονωμένους χρήστες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όχι με ρύθμιση τιμών, αλλά με την ανάπτυξη της διαφάνειας και του ανταγωνισμού.
Σημειώνεται ότι το ERGP συστάθηκε το 2010 και αποτελείται από τις 28 εθνικές ρυθμιστικές αρχές (ΕΡΑ) για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες της ΕΕ, καθώς και τις ΕΡΑ των χωρών του ΕΟΧ και των χωρών με καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Στόχοι του είναι η ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς και η συνεπής εφαρμογή στα κράτη μέλη του κανονιστικού πλαισίου για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου