Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ασφαλιστικό: Μεγάλοι χαμένοι οι 50αρηδες

Τα πάνω κάτω έρχονται στο ασφαλιστικό τις επόμενες μέρες καθώς αναμένεται να εκδοθούν οι εγκύκλιοι, οι οποίες θα ορίζουν τις αλλαγές που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο. Μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών θα είναι οι σημερινοί 50αρηδες που θα δουλέψουν εξτρά εως και 6,5 έτη.
Οι εγκύκλιοι αυτοί και οι υπουργικές αποφάσεις αφορούν τόσο στη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης, μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας, όσο και την επιβολή αυξημένου πέναλτι για τις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος θα επιλέξει τη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης. Επίσης, θα υπάρξουν ξεχωριστές εγκύκλιοι που θα ρυθμίζουν ζητήματα που αφορούν την ένταξη 11 Τομέων Επικούρισης στο ΕΤΕΑ, καθώς και αξιοποίησης των εργαζομένων τους, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ας δούμε πιο αναλυτικά, τι αναμένεται να περιλαμβάνουν οι εγκύκλιοι και οι υπουργικές αποφάσεις που πρόκειται να εκδοθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα:
*Πρόωρη συνταξιοδότηση: Προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σταδιακά, με στόχο το 2022 να ισχύουν για όλους τα γενικά όρια συνταξιοδότησης (67 έτη με 15αετία ή 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης). Επηρεάζει όλους εκείνους που δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τη δημοσίευση του νόμου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους σχετικούς πίνακες που ενσωματώθηκαν στο νέο Μνημόνιο, παρατηρείται άμεση αύξηση κατά 6,5 έτη στους σημερινούς 50άρηδες, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις θα υπάρξουν ασφαλισμένοι που θα υποχρεωθούν με επιπλέον 17 έτη εργασίας για να βγουν στη σύνταξη.
*Αυξημένη ποινή – πέναλτι: Θα περιλαμβάνει το πώς θα εφαρμοστεί το επιπλέον ποσοστό μείωσης 10% για τη χορήγηση πρόωρης σύνταξης γήρατος. Ήδη ισχύει ποινή 6% στο τελικό ποσό σύνταξης, ανά κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από τα γενικά όρια, με «ταβάνι» το 30%. Στην εγκύκλιο πρέπει να διευκρινίζεται ποιες είναι οι ομάδες ασφαλισμένων που εξαιρούνται (Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, γονείς με ανίκανα τέκνα).
*Κατώτατη σύνταξη: Αφορά τη χορήγηση μόνο του οργανικού ποσού της σύνταξης, δηλαδή εκείνου του ποσού που προκύπτει από τις εισφορές που έχει καταβάλλει ο ασφαλισμένος, στη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, η χορήγηση της κατώτατης σύνταξης θα γίνεται μόνο μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.
*Νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (ν.3863/2010): Θα δίνονται διευκρινήσεις για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου αυτού, που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που εκδίδονται από την 1.1.2015 και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου