Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Θεσσαλονίκη: Με αφανισμό απειλούνται οι επιγραφοποιοί

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC
Πορεία διαρκούς συρρίκνωσης ακολουθεί ο κλάδος των επιγραφοποιών, καθώς η οικονομική κρίση, οι απαγορεύσεις που εισήγε στην υπαίθρια διαφήμιση ο νόμος 2946/2001 αλλά και... τα τσουχτερά πρόστιμα, έχουν διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο οδήγησε πολλές επιχειρήσεις στα όρια της βιωσιμότητας και άλλες στο λουκέτο.
Ως αποτέλεσμα, η πτώση της απασχόλησης στον κλάδο έχει ξεπεράσει το 80% σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, ενώ την κατάσταση περιπλέκει περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την άσκηση του επαγγέλματός τους, όπως υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργολάβων Κατασκευαστών Ηλεκτρολόγων Φωτεινών Επιγραφών Βορείου Ελλάδος, Σάββας Μουρατίδης.
Η απίσχνανση του κλάδου αποτυπώνεται τόσο στα οικονομικά μεγέθη του πανελλαδικά, όσο και στον αριθμό των μελών του σωματείου της Βόρειας Ελλάδας, που από το 2010 μέχρι σήμερα έχει «χάσει» από τα μητρώα του 45 επαγγελματίες και αριθμεί πλέον μόνο 100 μέλη.
Έχασαν πάνω απ” τον μισό τους τζίρο σε λίγα χρόνια
«Πριν από την κρίση, ο συνολικός τζίρος του κλάδου πανελλαδικά υπολογίζεται ότι ανερχόταν στα 250 εκατ. ευρώ. Σήμερα έχει πέσει κάτω από τα 100 εκατ.» σημειώνει ο κ.Μουρατίδης, ο οποίος πέραν της οικονομικής κρίσης σχετίζει τη συρρίκνωση του κλάδου σε σημαντικό βαθμό και με τον νόμο 2946.
“Οσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο, το πρόβλημα έγκειται -σύμφωνα με τον κ.Μουρατίδη- στο γεγονός ότι παρότι οι επιγραφοποιοί είναι πολύ έμπειροι τεχνίτες, σε πολλές περιπτώσεις με περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας «στην πλάτη τους» και τέλεια γνώση του επαγγελματικού τους αντικειμένου βασισμένη στην εμπειρία, ο νόμος περί τεχνικών επαγγελμάτων του 2013 τους αναγκάζει να έχουν πλέον άδεια εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου επιγραφών και φωτοβολών σωλήνων (Γ΄Ειδικότητα) ή να έχουν τελειώσει κάποια σχολή ηλεκτρολογίας.
Επιπρόσθετα, κατά τον κ.Μουρατίδη, τους αφαιρείται το δικαίωμα να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος από τις Περιφέρειες κατόπιν εξετάσεων, όπως ορίζει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του 2013.
«Τέτοια άδεια έχουν ελάχιστοι επιγραφοποιοί. Ενδεικτικό είναι ότι σε σύνολο 5000 εργαστηρίων-επιχειρήσεων, που είχε υπολογιστεί ότι λειτουργούσαν πανελλαδικά προ κρίσης, το 2007-2008, είναι ζήτημα αν είχαμε τέτοια άδεια 100 τεχνίτες. Το επάγγελμά μας είναι πολύ παραδοσιακό, ξεκινήσαμε με επιγραφές στο χέρι, με πινέλο και σταδιακά αποκτήσαμε ως κλάδος μια άρτια γνώση βασισμένη στην εμπειρία», υπογραμμίζει ο κ.Μουρατίδης.
Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας
Τα δύο ζητήματα, των αδειών και της ανάρτησης επιγραφών, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας με τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας, Γιάννη Τόλιο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Γιάννης Παπαργύρης, ο κ.Μουρατίδης και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργολάβων Κατασκευαστών ηλεκτρολόγων φωτεινών επιγραφών Αθήνας, Μανώλης Κορρές.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, των αδειών, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν να αποκατασταθεί πλήρως η δυνατότητα διενέργειας εξετάσεων για απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος από τις Περιφέρειες.
Σχετικά με το δεύτερο, τις ενδεικτικές επιγραφές, το βορειοελλαδικό σωματείο παρέδωσε στον κ.Τόλιο μελέτη που εκπόνησε για το πώς θα μπορούσε να γίνει εφικτή η τοποθέτηση επιγραφών σε ορόφους σε συγκεκριμένες διαστάσεις και με συγκεκριμένο τρόπο, χωρίς την ασυδοσία του παρελθόντος, όταν επιγραφές καταλάμβαναν κάθε ελεύθερο εκατοστό επιφάνειας. Ετσι αφενός θα διαφυλάσσεται η αισθητική του δομημένου χώρου και αφετέρου θα διατηρηθεί το αντικείμενο των επαγγελματιών του κλάδου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΒΣΘ, ως προς το θέμα των αδειών, ο κ.Τόλιος δεσμεύτηκε ότι θα το αντιμετωπίσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε να εξασφαλιστεί μια λύση μέσα από διαδικασίες κοινώς συμφωνηθείσες. Για το δεύτερο, σημείωσε ότι θα το εξετάσει, ώστε -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση- να υπάρξει μια ευνοϊκή μεταχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης στη δύσκολη περίοδο της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου