Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Συνταγματικό το όριο των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις για τροχαία από το Επικουρικό Κεφάλαιο

Συνταγματικό το όριο των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις για τροχαία από το Επικουρικό ΚεφάλαιοΣυνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία είναι το ανώτατο πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου» λόγω  τροχαίων ατυχημάτων.
Αυτό  υποστήριξε στο Δ΄  Τμήμα του Αρείου  Πάγου ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτης με σχετική εισήγησή του. Το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων, ή όπως συνοπτικά λέγεται «Επικουρικό Κεφάλαιο», το οποίο είναι υπό τον έλεγχο και την εποπτεία  του υπουργείου Ανάπτυξης,   αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα σε περίπτωση κατά την οποία η ασφαλιστική εταιρεία κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ανακληθεί η άδεια λειτουργία της, ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο  ή είναι  αγνώστων στοιχείων.
Το «Επικουρικό Κεφάλαιο» λόγω της οικονομικής κρίσης παρουσίασε έλλειμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ και τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας του.
Έτσι, με τον νόμο 4092/2012 τέθηκε ανώτατο πλαφόν το ποσό των 6.000 ευρώ για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων.
Ο κ. Χατζηπαναγιώτης υποστήριξε ότι η επιβολή του ανώτατου πλαφόν  στο  «Επικουρικό Κεφάλαιο», δεν προσκρούει στην  συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος).
Ούτε όμως προσκρούει στις Ευρωπαϊκές οδηγίες 72/166/ΕΟΚ και 84/5/ΕΟΚ  που αφορούν την αστική ευθύνη από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Τους αρεοπαγίτες τους απασχόλησε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος κατά το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα 76χρόνος. Η σύζυγός του άτυχου 76χρόνου και οι τρεις αδελφές του προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη.
Οι συγγενείς διεκδίκησαν δικαστικά το ποσό των 240.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον θάνατο του 76χρόνου.
Το πρωτόδικό δικαστήριο τους επιδίκασε συνολικά το ποσό των 95.000 ευρώ, αλλά ο κ. Χατζηπαναγιώτης είχε αντίθετη άποψη, την οποία εξέφρασε ενώπιον της συναδέλφων του.
Να σημειωθεί ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς άσκησαν παρέμβαση υπέρ των συγγενών και κατά της επιβολής του ανώτατου πλαφόν  στο  «Επικουρικό Κεφάλαιο».
Το Δ΄  Τμήμα  του Αρείου Πάγους επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου