«Οι ελπίδες της Ελλάδας να αποχαιρετίσει το Μνημόνιο εξανεμίζονται», αναφέρουν οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας που πιθανότατα θα αποφασίσει... την τεχνική παράταση του προγράμματος, χωρίς να είναι σαφές για πόσο.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια των FT στην Αθήνα Κέριν Χόουπ: 'Η παράταση του Μνημονίου θα στερήσει από τον Αντώνη Σαμαρά την ευκαιρία να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον πρωθυπουργό που έδιωξε το ΔΝΤ», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πόνταρε σε αυτή την εξέλιξη για να ενισχύσει τη θέση της καθώς βρίσκεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, ενώ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με καταλύτη την αποτυχία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας παραμένει ορατό.
Κατά τους FT, «μέρος του προβλήματος ήταν οι εσφαλμένοι υπολογισμοί της Αθήνας σε σχέση με την ικανότητά της να απευθυνθεί στις χρηματαγορές για να καλύψει μέρος τις ανάγκες της. Όπως είπε τον Οκτώβριο, ο κ. Σαμαράς ήλπιζε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο.
Όμως, οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν και καθώς τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν στα ύψη, η κυβέρνηση εξωθήθηκε σε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για την λήψη προληπτικής πιστωτικής γραμμής με σκληρούς όρους.
Wall Street Journal
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ανάλυση της Wall Street Journal που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα για μια ακόμα φορά αντιμετωπίζει «δίδυμη» πολιτική και οικονομική κρίση. «Εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία με την τρόικα, τότε η πολιτική ένταση στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατακόρυφα», σημειώνει η εφημερίδα. «Αυτό θα μπορούσε να πλήξει καίρια την κυβέρνηση και να οδηγήσει τον πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Από την άλλη, εάν δεν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ίσως η συμφωνία με την τρόικα να παραμείνει στον «πάγο»», σημειώνει η εφημερίδα. Σε ό,τι αφορά το θέμα της παράτασης του Μνημονίου, η WSJ φιλοξενεί απόψεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης που λέει ότι οι περισσότερες χώρες επιθυμούν εξάμηνη παράταση «για να αποφευχθούν μελλοντικά ατυχήματα», τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει παράταση λίγων εβδομάδων. Αναφέρεται τέλος ότι η σχέση μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της δεν αποκαταστάθηκε ποτέ από τον Οκτώβριο και τις διακηρύξεις της Αθήνας περί «καθαρής εξόδου», με την στάση της τρόικας από τότε να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου