Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Παρεμβάσεις σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ...Οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου ενόψει της Δευτέρας

Παρεμβάσεις σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ και τριγωνικές συναλλαγές στο νέο mail προς την τρόικαΠαρεμβάσεις στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ όπως η ΕΛΒΟ και άλλες, περιέχει το mail που έστειλε το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα χθες το βράδυ, με στόχο να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση ενόψει της Δευτέρας...
Το οικονομικό επιτελείο έχει αντιληφθεί ότι υπο τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να λειτουργούν με ζημίες που δεν αντιμετωπίζονται δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν απλώς πολιτικές υπηρεσίες και από την άλλη πλευρά έχουν πολύ περιορισμένη οικονομική βιωσιμότητα.
Στο τομέα αυτό έχει υπάρξει προεργασία με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Όσον αφορά τη φορολογία κάνει λόγο για ενίσχυση της χρήσης των εργαλείων για ελέγχους στις τριγωνικές συναλλαγές ώστε να συλλάβει περιπτώσεις φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η τελική κατάληξη της παρούσας διαπραγμάτευσης, η σημασία έγκειται στο που θα κατευθύνουν τα νέα μέτρα που θα ληφθούν και στα οποία θα δεσμευθεί από τώρα το οικονομικό επιτελείο.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πήγες του οικονομικού επιτελείου, η τροικα έδειξε ικανοποιημένη από το γεγονός ότι έγινε ένα βήμα στις ιδιωτικοποιήσεις με αυτή των περιφερειακών αεροδρομίων, με αποτέλεσμα να δίνει χρόνο στην κυβέρνηση για να προχωρήσει το πρόγραμμα αυτό μέσα στο 2015.
Έτσι στις προτεραιότητες έρχεται η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, για τον οποίο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιταλικό επενδυτικό φορέα, καναδικό και κινέζικο.
Καίριο σημείο πάντως για την αναπτυξιακή στροφή αλλά και την αναδιάρθρωση της οικονομίας αποτελεί και το τμήμα των διαπραγματεύσεων που αφορά την αγορά ενέργειας, όπου τα κελεύσματα της τρόικας συναντούν τεράστιες αντιδράσεις στην ελληνική πλευρά για τον επανακαθορισμό των  ΑΔΙ (Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος), που με τους πόρους που πάνε να εφαρμοστούν θα πλήξουν κατά πρώτον τη ΔΕΗ και κατά δεύτερον το σύνολο της απελευθέρωσης της αγοράς.


Πηγή: www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου