Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Καθοριστικό το επόμενο δεκαήμερο

Εξαιρετικά κρίσιμο είναι το επόμενο δεκαήμερο για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.
 Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου,  περιέγραψε λεπτομερώς τα επόμενα βήματα και τις προσδοκίες της Αθήνας.
Όπως είπε υπάρχει δυνατότητα πριν τα Χριστούγεννα, «για την ακρίβεια πριν από την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της 15ης Δεκεμβρίου να έχουμε μια τεχνική συμφωνία των επιτελείων».
Στη συνέχεια «θα απαιτηθεί ένας νόμος για τις λεγόμενες προαπαιτούμενες ενέργειες και η επιβεβαίωση του νόμου αυτού από τους εταίρους μας για να φτάσουμε στην εκταμίευση».
Όσο για τη συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης και την επόμενη ημέρα της χώρας ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς δάνειο», κάτι βεβαίως που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ένταξη της χώρας στην «σκληρή» γραμμή πίστωσης και με τα όσα αυτή προβλέπει.   
Την ίδια ώρα στη Βουλή οκτώ βουλευτές, τρεις της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, ΝίκοςΤσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας και οι ανεξάρτητοι Χρήστος Αηδόνης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός και Σπύρος Λυκούδης υπέγραψαν κείμενο υπέρ της εθνικής συνεννόησης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη Συνταγματική Αναθεώρηση, και τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Το κείμενο παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μειμαράκη.
Από τους οκτώ έκπληξη προκάλεσε η υπογραφή του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου ο οποίος έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή έχει εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες πριν την κατάθεση της πρότασης εξετάστηκε το ενδεχόμενο να την υπογράψουν και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές (Πάρις Μουτσινάς, Γιώργος Κασσαπίδης,  Μίμης Ανδρουλάκης) αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν ταχθεί κατ’ επανάληψη υπέρ της ανάγκης εθνικής συνεννόησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συγκεκριμένοι βουλευτές ζήτησαν στο τελικό κείμενο να υπάρξουν αναφορές και σε άλλα θέματα όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας, η ανάπτυξη και τα εθνικά θέματα κάτι που τελικά απορρίφθηκε.
Οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ σημειώνουν ότι η πρότασή τους δεν συνδέεται με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συναίνεση τους.
Σφοδρή ήταν τέλος η πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου με στελέχη του κόμματος να χαρακτηρίζουν το κείμενο «ως το πρώτο βήμα ενεργοποίησης των μηχανισμών πίεσης βουλευτών για την αποστασία στην εκλογή προέδρου».     
 
  H ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου