Πιέσεις στη ρευστότητα των ΕΛΤΑ δεν ασκούνται, μονάχα, από την πτώση του επιστολικού ταχυδρομείου, αλλά και από «κακοπληρωτές» - πελάτες του.
Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί το… ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι απαιτήσεις των ΕΛΤΑ από τη διακίνηση της αλληλογραφίας του δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων, δήμων και περιφερειών ανέρχονταν, έως το Σεπτέμβριο, στο ποσό των 43,8 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι απαιτήσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 9 εκατ., το δημόσιο και φορείς 22,5 εκατ., τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης 11,5 εκατ. και δήμους και περιφέρειες 0,8 εκατ.
Τα ανωτέρω ποσά δεν σχετίζονται με την αποζημίωση των ΕΛΤΑ από την «Καθολική Υπηρεσία», δηλαδή την υποχρέωση των ΕΛΤΑ να παραδίδουν γράμματα, σε όλη την Ελλάδα, σε συγκεκριμένους χρόνους. Τα ΕΛΤΑ είναι ο πάροχος της «Καθολικής Υπηρεσίας» έως το 2028.
Όπως αναφέρουν ταχυδρομικοί, προκειμένου να διασφαλιστεί όλη η διαδικασία για την κάλυψη του κόστους της «Καθολικής Υπηρεσίας» για τα έτη 2013 και 2014, θα πρέπει να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό, για εκτιμώμενο ποσό ύψους 15 εκατ., σε ετήσια βάση. Επίσης, θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα τα κόστη της καθολικής υπηρεσίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, το κόστος της «Καθολικής Υπηρεσίας» ορίστηκε, στην Ελλάδα, στα 15 εκατ. ετησίως, όταν στην Ιταλία η αποζημίωση που έλαβε η poste italiane έφτασε μεταξύ 305 – 310 εκατ. Μάλιστα, η ιταλική ταχυδρομική εταιρεία είχε αιτηθεί 708 – 728 εκατ.
metaforespress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου