Πτώση 10,9% σε αντικείμενα και 1,7% σε έσοδα σημείωσε η εγχώρια ταχυδρομική αγορά, το 2013, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΕΤΤ.
Ειδικότερα, το 2013, διακινήθηκαν συνολικά 461 εκατ. ταχυδρομικά αντικείμενα, με έσοδα της τάξης των 563 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση, τόσο στο πλήθος των ταχυδρομικών αντικειμένων κατά 10,9%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όσο και στα έσοδα κατά 1,7%.
Η πτώση αυτή φαίνεται πως πλήττει, με μεγαλύτερη σφοδρότητα, τον Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας (ΦΠΚΥ), που για την Ελλάδα, είναι τα ΕΛΤΑ, ο οποίος συνεχίζει μεν να υπερτερεί στη διακίνηση επιστολών, αλλά τα ταχυδρομικά έσοδά του έχουν πλέον σχεδόν εξισωθεί με τα ταχυδρομικά έσοδα των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών, όπως αναφέρει η ΕΕΤΤ.
Ειδικά στην αγορά των δεμάτων, οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών κυριαρχούν, διακινώντας το 75,9% του όγκου και αποκομίζοντας το 90% των εσόδων. Σημειώνεται ότι τα ΕΛΤΑ κατείχαν, το 2013, το 88% του συνολικού μεριδίου της αγοράς, αναφορικά με το πλήθος των ταχυδρομικών αντικειμένων και το 50%, αναφορικά με τα έσοδα.
Το 2013, στην αγορά της Καθολικής Υπηρεσίας, πέραν των ΕΛΤΑ, δραστηριοποιούνταν οκτώ επιχειρήσεις Ειδικής Άδειας, ενώ στην αγορά των ταχυμεταφορών, δραστηριοποιούνταν 389 επιχειρήσεις. Η αύξηση κατά 30% του αριθμού των νέων επιχειρήσεων, σε σχέση με το 2012, φανερώνει ότι η εν λόγω αγορά παραμένει επιχειρηματικά ενδιαφέρουσα και με θετικές προοπτικές ανάπτυξης.
Η Ελλάδα ακολούθησε την παγκόσμια τάση αύξησης των δεμάτων και μείωσης των επιστολών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013, για πρώτη φορά μετά από το 2008, η μείωση των μεγεθών της ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς παρουσίασε κάποια επιβράδυνση, ενώ ειδικά η αποστολή δεμάτων τόσο εντός της Ελλάδας, όσο και από το εξωτερικό σημείωσε αύξηση.
Εντούτοις, οι επιστολές εξακολούθησαν να καταλαμβάνουν, τόσο σε όγκο, όσο και σε έσοδο, το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, οπότε η επιρροή που ασκούν στη διαμόρφωση των μεγεθών της παρέμεινε μεγάλη. Συνολικά, παρά την προαναφερθείσα επιβράδυνση της αρνητικής πορείας των μεγεθών της, η ταχυδρομική αγορά μειώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία.
Οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών σημείωσαν για πρώτη φορά από το 2008, αύξηση των πωλήσεών τους, επιτυγχάνοντας σχεδόν το ίδιο μέγεθος εσόδων με τον ΦΠΚΥ. Μάλιστα διαφαίνεται ότι, το 2013, θα είναι η τελευταία χρονιά, όπου τα έσοδα του ΦΠΚΥ είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα έσοδα των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών με Γενική Άδεια.
Οι διεθνείς εξελίξεις
Ο τομέας ταχυδρομικών υπηρεσιών διέρχεται διεθνώς μία φάση έντονων αλλαγών και μετασχηματισμών. Κάποιες από τις παραδοσιακές εργασίες του, όπως το επιστολικό ταχυδρομείο, φθίνουν, ενώ άλλες, όπως η αποστολή δεμάτων, εμφανίζουν σημαντική άνοδο.
Οι αλλαγές αυτές οφείλονται πρωτίστως στην εξέλιξη της τεχνολογίας, που έχει οδηγήσει αφενός στην υποκατάσταση της έντυπης αλληλογραφίας από την ηλεκτρονική και αφετέρου, στην ενίσχυση των πωλήσεων μέσω διαδικτύου με συνέπεια την αύξηση της ταχυδρομικής αποστολής προϊόντων.
Παράλληλα, οι ταχυδρομικές επιχειρήσεις προχωρούν σε εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση των διαδικασιών τους, ενώ αναπτύσσουν παράλληλα ένα εύρος συμπληρωματικών εργασιών (όπως π.χ. υβριδικό ταχυδρομείο, ασφαλείς υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, χρηματοοικονομικές συναλλαγές), σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου τους και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Σε διεθνές επίπεδο, η μεγαλύτερη αύξηση μεγεθών παρατηρείται στις αναδυόμενες αγορές, γεγονός που συνδέεται με τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας τους. Αντίθετα, τόσο στη Βόρεια Αμερική, όσο και στην Ευρώπη, τα ταχυδρομικά έσοδα φθίνουν, κυρίως λόγω της μείωσης των επιστολών, αλλά και ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει αρκετές χώρες. Έντονα ανοδικός παραμένει ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce).
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως για το 2014 αναμένεται αύξηση των εσόδων από τις πωλήσεις προς τελικούς καταναλωτές (B2C) της τάξης του 20,1%, σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξαιρετικά σημαντική είναι και η δραστηριοποίηση της Ελλάδας στον τομέα αυτό, με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 30%.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών της παγκόσμιας ταχυδρομικής αγοράς, για το 2012, έφτασε τα 422,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 2%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την αύξηση αυτή, τα έσοδα από τις επιστολές παρουσίασαν μείωση κατά 1,6 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου