Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Ενοποιούν τα ταμεία, κρατούν τους... διοικητές

Περισσότερο λειτουργική, παρά διοικητική θα είναι η “ενοποίηση” που σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας για το 2015.

To επικρατέστερο σχέδιο παραπέρα “ενοποίησης” των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπει τα ακόλουθα:


Tο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και τα ταμεία προνοίας (σ.σ. που παρέχουν εφάπαξ) θα ενσωματωθούν στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ωστόσο, από το Υπουργείο Εργασίας τονίζουν πως ο κάθε ασφαλιστικός φορέας θα διατηρήσει την “οικονομική” αλλά και “διοικητική” αυτοτέλεια του, αν και αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχει “εσωτερικός δανεισμός” μεταξύ τους. Το ΕΤΕΑ παρέχει, βάσει των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος ελέγχου και πληρωμών των συντάξεων για τον Οκτώβριο του 2014, 1.076.415 επικουρικές συντάξεις. Συνεπώς αν ενοποιηθεί με το ΙΚΑ, το νέο “υπερ - ταμείο” θα δίδει 2.345.127 συντάξεις.

Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για το ασφαλιστικό, το διοικητικό κόστος του ΙΚΑ ανήλθε το 2013 σε 316 εκατ. ευρώ, ενώ του ΕΤΑΑ σε 40 εκατ. ευρώ. Το 39% των διοικητικών δαπανών του ΙΚΑ το παρέχει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίο είναι ασφαλισμένοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί θα ενοποιηθεί πλήρως σε διοικητικό και λειτουργικό επίπεδο, δηλαδή θα πάψουν να υπάρχουν τρεις μεγάλες διοικήσεις και αντίστοιχες υπηρεσίες. To ΕΤΑΑ έδωσε τον περασμένο Οκτώβριο, 83.870 συντάξεις. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να φέρει αντιδράσεις στους ασφαλισμένους κάθε μίας κοινωνικής ομάδας η οποία θέλει να διατηρήσει το διοικητικό έλεγχο πάνω στο ταμείο της.

Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ) θα ενοποιηθεί λειτουργικά, δηλαδή θα ενοποιηθούν οι υπηρεσίες (σ.σ. θα υπάρχει ένα λογιστήριο, ένα πρωτόκολλο). Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ δίδει 8.392 συντάξεις. Το διοικητικό κόστος του εν λόγω ταμείου ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, το συνολικό διοικητικό και μισθολογικό κόστος των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται στο 1% του κοινωνικού προϋπολογισμού της χώρας (σ.σ. για ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ κλπ.)

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η τρόικα πιέζει “αφόρητα” για την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα “Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο” νωρίτερα από το 2017, οπότε το έχει προγραμματίσει καταρχάς το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να υπάρξουν τεράστιες “οικονομίες κλίμακας” σε λειτουργικές -μαζί και σε μισθολογικές – δαπάνες.

Ήδη, στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), εκτιμούν πως η λειτουργική ενοποίηση των ταμείων θα μπορούσε να μειώσει το προσωπικό τους έως και κατά 50%.
 Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου