Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Οι Βέλγοι (bpost) υπέβαλαν μη δεσμευτική προσφορά για τα ρουμανικά ταχυδρομεία

 
Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στη “ταχυδρομική γειτονιά” της Ελλάδας. Σε τροχιά αποκρατικοποίησης βρίσκονται, τόσο τα ιταλικά, όσο και τα ρουμανικά ταχυδρομεία.
Κι εάν για την poste italiane... η σχετική διαδικασία παρατάθηκε για τις αρχές του έτους, για την Posta Romana εκδηλώθηκε ήδη ενδιαφέρον από την bpost.
Οι Βέλγοι της bpost, οι οποίοι παλαιότερα είχαν ενδιαφερθεί για τις “Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ”, κατέθεσαν μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 51% της κρατικής ταχυδρομικής εταιρείας της Ρουμανίας.
Η Posta Romana ανήκει κατά 75% στο ρουμανικό κράτος και κατά 25% σε ένα κρατικό fund. Η ιδιωτικοποίησή της έγκειται στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.
Μάλιστα, εάν και αρχικά η ρουμανική κυβέρνηση είχε εξαγγείλει τη διάθεση ποσοστού 20%, στη συνέχεια αναγκάστηκε, από το ΔΝΤ, να το αυξήσει στο 51%.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν να κάνουν με τη διευθέτηση του χρέους της Posta Romana προς το ρουμανικό κράτος, αλλά και με τον τρόπο διάθεσης των μετοχών της στην bpost.
Η ρουμανική ταχυδρομική εταιρεία είχε, το 2013, κύκλο εργασιών περί τα 292 εκατ. ευρώ και ένα δίκτυο με περισσότερα από 5.600 σημεία. Στο πλαίσιο μείωσης του κόστους της, απέλυσε πρόσφατα το 12% του προσωπικού της.
Από την άλλη πλευρά, η bpost είχε, το 2013, λειτουργικά κέρδη 273,3 εκατ. και έσοδα 2,43 δισ. Οι κινήσεις των Βέλγων παρακολουθούνται και από στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς φαντάζουν ως πιθανοί ενδιαφερόμενοι για τα ΕΛΤΑ.
 
Metaforespress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου