Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Μπλόκαρε την πώληση του «Ελληνικού» το Ελεγκτικό Συνέδριο

Μπλόκαρε την πώληση του «Ελληνικού» το Ελεγκτικό ΣυνέδριοΠαγώνει προσωρινά η υπογραφή της σύμβασης για την πώληση του 100% των μετοχών της εταιρείας «Ελληνικό ΑΕ», με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου... που επικαλείται τυπικούς και τεχνικούς λόγους. Εντός 15 ημερών, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προχωρήσει σε αίτηση ανάκλησης της απόφασης, ενώ η κοινοπραξία της Lamda Development που έχει αναλάβει την ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, έναντι 915 εκατ. ευρώ, έκανε λόγο για προσωρινό κώλυμα.
Το σκεπτικό της απόφασης
Το Ζ΄Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), λόγω παράβασης των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού.
Αναλυτικότερα, το ΕΣ πραγματοποίησε προέλεγχο του σχεδίου της σύμβασης και της διαδικασίας ανάδειξης πλειοδότη για την πώληση του 100% των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» από το ΤΑΙΠΕΔ.
Στη συνέχεια το Κλιμάκιο του ΕΣ, με πρόεδρο τη σύμβουλο Αγγελική Μαυρουδή και εισηγητή τον πάρεδρο Αθανάσιο Καρακόιδα, στην πράξη που εξέδωσαν αναφέρουν, ότι κατά παράβαση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού, οι όροι των άρθρων 6.1 και 6.2 και του παραρτήματος Α΄της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη διαδικασία πώλησης, περιόρισαν τη συμμετοχή στη διαδικασία, μόνο σε οικονομικούς φορείς που διαθέτουν νομική προσωπικότητα και σε ενώσεις ή κοινοπραξίες τους.
Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει το ΕΣ, απαγόρευσαν και παρεμπόδισαν πλήρως τη συμμετοχή σε οικονομικούς φορείς που δεν διαθέτουν νομική προσωπικότητα, όπως είναι τα φυσικά πρόσωπα, κλπ, είτε αυτοτελώς, είτε σε ένωση ή κοινοπραξία μεταξύ τους ή ακόμη σε ένωση και με νομικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με τους δικαστές, ο αποκλεισμός αυτός έγινε, «χωρίς να προκύπτει καμία επίκληση ή συνδρομή συγκεκριμένου λόγου δημοσίας τάξης ή δημοσίας ασφαλείας ή δημόσιας υγείας ή άλλου επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί έναν τέτοιας ένστασης περιορισμό», προσθέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Παράλληλα, αναφέρει το ΕΣ, τις ίδιες αρχές (διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και ανταγωνισμού) παραβιάζουν οι όροι 2.3, 2.4 και 2.5 της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία, καθώς στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροποποιηθήκαν οι επίμαχοι δύο όροι ουσιωδώς εκ των υστέρων και σε τέτοιο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, που δεν ήταν δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από μη προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Σημειώνουν, επίσης, οι δικαστές, ότι σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν επιτρέπεται να τροποποιούνται ουσιωδώς οι όροι της σύμβασης που περιλαμβάνονται στη δημοσιευμένη πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση, χωρίς ειδική πρόβλεψη που να αναφέρει το ενδεχόμενο τροποποίησης της σύμβασης.
Ακόμη, κατά πλειοψηφικά κρίθηκε, ότι νόμιμα δεν έγινε η αποτίμηση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» και των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί των ακινήτων που πρόκειται να μεταβιβαστούν πριν από την έναρξη της ελεγχόμενης από το Ελεγκτικό Συνέδριο διαδικασίας για την αξιοποίησή τους, καθώς αυτό επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του ΤΑΙΠΕΔ σε ποιο ακριβές χρονικό σημείο θα γίνει.
Όμως, η κ. Μαυρουδή, εξέφρασε αντίθετη άποψη στο θέμα της αποτίμησης, τονίζοντας ότι η αποτίμηση του προς αξιοποίηση ακίνητου έπρεπε να διενεργηθεί πριν την έναρξη της ελεγχόμενης από το Ελεγκτικό Συνέδριο διαδικασίας.
Επιπρόσθετα, η κ. Μαυρουδή αναφέρει, ότι δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις του συμβουλίου εμπειρογωμόνων και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ για τη «διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος και την εφαρμογή της χρηστής δημοσιονομικής διοικήσεως, καθώς και ως προς το αν η ελεγχόμενη από το Ελεγκτικό Συνέδριο συναλλαγή είναι επωφελής και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο».
Τi απαντά η Lamda Development
Εντός δεκαπενθημέρου θα υποβληθεί η αίτηση ανάκλησης από το ΤΑΙΠΕΔ στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως ακριβώς έχει πράξει και σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα κωλύματα, αναφέρει η εταιρεία Lamda Development SA, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
«Η εταιρεία, η οποία εξ' αρχής είχε γνωστοποιήσει ότι εκκρεμούσε ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα μελετήσει προσεκτικά την απόφαση, επιφυλασσόμενη όλων των δικαιωμάτων της και θα ενεργήσει, σύμφωνα με το νόμο, ενημερώνοντας, παράλληλα, το επενδυτικό κοινό», διευκρινίζει η Lamda Development στην ανακοίνωσή της.
Παράλληλα, την εκτίμηση ότι «δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την πορεία της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, μετά την απόφαση του Z' Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου», εκφράζουν πηγές της Lamda Development.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι αποφάσεις αυτές του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι συνηθισμένες για τις περισσότερες αποκρατικοποιήσεις στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου και εκτιμάται ότι στο δεύτερο στάδιο, μετά την σχετική άσκηση αίτησης ανάκλησης της απόφασης από το ΤΑΙΠΕΔ, θα υπάρξει θετική γνωμοδότηση.
Δεν κρύβουν, πάντως, την εκτίμηση ότι «στην περίπτωση αυτή ανέμεναν μια θετική έκπληξη από πλευράς Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα έδινε το πράσινο φως προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις σε τόσο πρώιμο στάδιο».
«Είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε ξένους επενδυτές που συμμετέχουν στην επένδυση πως το κράτος που επιθυμεί την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου δημιουργεί καθυστερήσεις επισημαίνουν χαρακτηριστικά».
 
www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου