Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλάει και στην Κασσάνδρα

«Στα νερά της Κασσάνδρας ποτέ δεν είχε καρχαρίες. Είχε όμως αρκετά κοπάδια με δελφίνια που όταν ήμασταν μικροί, από το παγκάκι που αράζαμε το απόγευμα, τα βλέπαμε να ανεβοκατεβαίνουν αμέριμνα στο Θερμαϊκό. Όμως οι εποχές άλλαξαν, οι καιροί αγρίεψαν.. Μεγάλοι καρχαρίες με κοφτερά δόντια και απειλητικά πτερύγια ενδημούν στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής... μόνο που οι καρχαρίες αυτοί δεν ήρθαν από τη θάλασσα αλλά απ' τη στεριά...»
 
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Σε μια μικρή περιοχή, όπως είναι η Κασσάνδρα, έχουν περάσει στην κατοχή του προς διάθεση σε ιδιώτες πολύ μεγάλες εκτάσεις: ήδη έχει ξε-πουληθεί στον γνωστό ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη η έκταση - φιλέτο των 322 στρεμμάτων του Ξενία Παλιουρίου στη μύτη του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής προς μόλις 14 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου προς 43.000 ευρώ ανά στρέμμα δηλαδή, όταν ακόμα και μέσα στην κρίση οι τιμές των πρώτων στη θάλασσα χωραφιών εκεί μπορούν να βρουν πρόθυμους αγοραστές στη δεκαπλάσια τιμή. Πρέπει, με άλλα λόγια, να καταλάβουμε όλοι πως το ΤΑΙΠΕΔ δεν ήρθε απλώς για να πουλήσει, αλλά για να ξεπουλήσει, δεν ήρθε για να «σώσει» τη χώρα μας από το δημόσιο χρέος, αλλά για να την χαρίσει πιθαμή προς πιθαμή στη διεθνή και τοπική ελίτ.
Η μεγαλύτερη έκταση που «μπήκε» προς πώληση είναι αυτή των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας στο Σάνη. Πρόκειται για 916 στρέμματα τα οποία βρίσκονται δίπλα σε προστατευόμενη περιοχή Natura και τα οποία εκτείνονται πάνω από τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής, δεδομένου ότι ήδη αρδεύονται από δικές τους γεωτρήσεις. Συνεπώς, η παραχώρησή τους θα έχει δύο βασικές και άμεσες συνέπειες: την καταστροφή του τοπικού οικοσυστήματος και την εξάντληση του ήδη περιορισμένου υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής (αφού προορίζονται να γίνουν γήπεδο γκολφ, από χρόνια «όνειρο» γνωστού μεγαλοξενοδόχου που γειτνιάζει με την εν λόγω έκταση και ο οποίος είναι πρώτος ενδιαφερόμενος αγοραστής) και το κλείσιμο της μιας εκ των τεσσάρων αγροτικών φυλακών της Ελλάδος (κάτι που θεωρώ πιθανότερο διότι ποιος μεγιστάνας θέλει να παίζει γκολφ δίπλα σε καταδικασμένους) ή, σε κάθε περίπτωση, τη μετατροπή της σε φυλακή κλειστού τύπου, αφού οι πλέον εύφορες και αξιοποιήσιμες εκτάσεις του Καταστήματος Κράτησης θα έχουν πωληθεί.
Το ξεπούλημα της Κασσάνδρας δεν σταματάει εδώ. Το κράτος έχει ως στόχο να «αξιοποιήσει» τσιμεντοποιώντας οποιαδήποτε περιοχή έχει μείνει άκτιστη. Εκτός από τα παραπάνω, στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται πλέον άλλα 29 στρέμματα στη Νέα Φώκαια με κατεύθυνση προς τη Νέα Ποτίδαια από την πλευρά του Τορωναίου Κόλπου, 117 στρέμματα στην παραλία της Κρυοπηγής και 294 στρέμματα στο Ποσείδι.
Με πρωτοβουλία της τοπικής Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργηθεί επιτροπή αγώνα ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ με συμμετοχή κατοίκων, σωφρονιστικών υπαλλήλων των Αγροτικών Φυλακών και επαφές με συλλόγους μικρών και μεσαίων επαγγελματιών του τουρισμού. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των ντόπιων ζει με την αυταπάτη ότι το ξεπούλημα της περιοχής μπορεί να αναπτύξει των τουρισμό, να αυξήσει τις δουλειές και οι μικροϊδιοκτησίες να ανατιμηθούν. Προσπαθούμε με συγκεκριμένα και απτά επιχειρήματα να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι καταρχάς η ενιαία πώληση τεράστιων εκτάσεων θα ενδυναμώσει μόνο τους μεγάλους παίκτες του τουρισμού. Αυτοί θα μπορέσουν, έτσι, ευκολότερα να προωθήσουν την καρτελοποίηση του τουρισμού αφού το all inclusive πακέτο (βραχιολάκι) θα επεκταθεί έτι περεταίρω. Αυτού του είδους ο τουρισμός σε λίγα χρόνια θα σβήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών της περιοχής είτε αυτοί ασχολούνται στον τομέα της διαμονής είτε στον τομέα της σίτισης και της διασκέδασης. Επίσης, προβάλλουμε στους μικροϊδιοκτήτες γης το παράδειγμα της Ισπανίας όπου το χτίσιμο των πάντων στις παραθαλάσσιες περιοχές με τα εκατοντάδες χιλιάδες απούλητα νεόδμητα κτίσματα και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος μείωσε κατά πολύ την αξία κτηρίων, οικοπέδων και χωραφιών. Και το κυριότερο; Η καταστροφή του περιβάλλοντος έριξε την αξία του τουρισμού αφού πλέον επιλέγουν την περιοχή όσοι έχουν να ξοδέψουν λιγότερα, με αποτέλεσμα να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα έσοδα όσων επιβίωσαν της καρτελοποίησης και του ολιγοπωλίου του τουρισμού. Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα βασίζεται στον καθαρό αέρα, τις υπέροχες θάλασσες και ακτές και τη γραφικότητα του τοπίου. Αν αυτά καταστραφούν και «χτιστούν», τότε δεν θα έχουμε τίποτα πέρα από εγκαταλελειμμένα κτήρια και περασμένα μεγαλεία.
Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ένα μονοδιάστατο ζήτημα. Συμπλέκεται και δια-πλέκεται με το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς και για τα δάση, με την εξόρυξη στις Σκουριές, αλλά και με το μοντέλο του τουρισμού που θα επικρατήσει. Συνδέεται με τα ευρύτερα ζητήματα της συνολικής και πλήρους ισοπέδωσης της μεσαίας τάξης και της απαξίωσης της εργασίας με τη μείωση των μισθών και τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Και τελικά το ερώτημα που τίθεται είναι ένα: τι ανάπτυξη και τι οικονομία θέλουμε. Την ανάπτυξη των μεγαλοκαρχαριών και του κεφαλαίου που, με εργαζόμενους-σκλάβους, ανίκανους να αντιδράσουν, θα απομυζήσει όλο τον πλούτο της χώρα μας, φυσικό, ορυκτό και ανθρώπινο μετατρέποντάς τον σε καταθέσεις στην τσέπη λίγων και στο τέλος θα αποχωρήσει ψάχνοντας πιο εύφορες περιοχές για να «αναπτύξει», αφήνοντας πίσω του «καμένη γη», ή την ανάπτυξη που με σεβασμό στο περιβάλλον, τα δημόσια αγαθά και την τοπική κοινωνία και με το μεράκι των ανθρώπων θα κινήσει και θα ενισχύσει την τοπική και εθνική οικονομία για όλους και για ένα πιο ανθρώπινο αύριο;
Οφείλουμε, λοιπόν, να προσεγγίσουμε το κεφάλαιο ΤΑΙΠΕΔ συνολικά, να αναδείξουμε με επιχειρήματα τη ζημιά στον τόπο και τους ανθρώπους και με απλό, κατανοητό και εύληπτο τρόπο, γειτονιά - γειτονιά και πόρτα - πόρτα να μεταφέρουμε το μήνυμά μας σε όλες και όλους. Είναι ζωτικής σημασίας θέμα για το κίνημα να κρατήσουμε με διάφορες δράσεις, happening ή ακόμη και ακτιβισμούς το ζήτημα στην επικαιρότητα όλο το καλοκαίρι. Και να μην ξεχνάμε ότι ναι μεν η δράση πρέπει να είναι σε τοπικό επίπεδο, αλλά ο συντονισμός θα είναι αποτελεσματικός μόνο αν γίνει πανελλαδικά.
 
Αρθρογραφία του Γιώργου Παραλή στην  ΑΥΓΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου