Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Με ρυθμούς χελώνας η αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ

Η αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων αποτελεί από τον Οκτώβριο του 2011 αποτελεί υποχρέωση που αναφέρεται στο μνημόνιο 2012-2015 και στο πλαίσιο αυτό, εκείνη την εποχή, το Δημόσιο προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη νομικού συμβούλου. Τον Αύγουστο του 2012, με απόφασή της τότε διυπουργικής επιτροπής, εγκρίθηκε η πώληση του συνόλου των μετοχών που ελέγχει απευθείας το Δημόσιο στα ΕΛΤΑ, δηλαδή του 90%, με το υπόλοιπο 10% να ανήκει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τον Ιούλιο του 2013, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συνόδευε την εκταμίευση μίας εκ των δανειακών δόσεων, ανέφερε ότι η «ΕΕ έχει ζητήσει πρόσθετα στοιχεία από το ελληνικό Δημόσιο και τα ΕΛΤΑ», ενώ η εκκίνηση της αποκρατικοποίησης είχε τοποθετηθεί για το τρίτο τρίμηνο του 2013, με ορίζοντα υποβολής δεσμευτικών προσφορών το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Ακόμη, τον περασμένο Ιανουάριο, η διοίκηση των ΕΛΤΑ προκήρυξε διαγωνισμό για την παροχή τεχνικοοικονομικών στοιχείων και συμβουλευτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της επικείμενης αποκρατικοποίησης.


Ανύπαρκτη η πρόοδος

Την ίδια στιγμή, παρά την μεγάλη προπαρασκευή, η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών ταχυδρομείων κινείται με ρυθμούς χελώνας.

Το αδημοσίευτο κείμενο του Μνημονίου, που
έφερε στο φως της δημοσιότητας το Capital.gr, προβλέπει ότι μέσα στον τρέχοντα μήνα θα οριστούν σύμβουλοι που θα παράσχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ. Η εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης θα εξαρτηθεί από τα συμπεράσματα που οι σύμβουλοι θα διατυπώσουν, επισημαίνεται στην έκθεση.

Για όσους διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, όσα περιγράφει το μνημόνιο, που παραμένει αδημοσίευτο, συνεπάγονται νέα καθυστέρηση στην διάθεση του 90% των ΕΛΤΑ (εάν τελικά θα είναι αυτό το προς αποκρατικοποίηση ποσοστό), ενώ οι μόνοι οφελημένοι από τη διαδικασία είναι οι σύμβουλοι...

Εξάλλου, δεν έχει δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος το οποίο εκτιμάται ότι είναι περιορισμένο έως ανύπαρκτο.

Σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, τα ΕΛΤΑ φαίνεται ότι χρήζουν κεφαλαιακής ενίσχυσης λόγω της σημαντικής μείωσης των ιδίων κεφαλαίων από τη διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλό» και «κακό». Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις της διοίκησης του οργανισμού, η χρήση του 2013 παρέμεινε ζημιογόνος (ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα), ενώ κατά τη φετινή χρονιά θα παρουσιαστούν κέρδη.

Σε κάθε περίπτωση, τα ΕΛΤΑ επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους περνώντας στην ψηφιακή εποχή με στόχο την απόλυτη προσαρμογή στο απελευθερωμένο περιβάλλον των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου