Σε... αναμμένα κάρβουνα κάθονται στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, περιμένοντας να πάρουν στα χέρια τους τις καθαρογραμμένες αποφάσεις του ΣτΕ... για τους ενστόλους, αφού από τη διατύπωση του σκεπτικού θα κριθεί το εύρος εφαρμογής τους και ακολούθως το κόστος που πρέπει να σηκώσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Η αγωνία της κυβέρνησης δικαιολογείται απολύτως, καθώς με βάση το σενάριο που στηρίζεται στην ολική ανατροπή των περικοπών που έγιναν αναδρομικά από 1/8/2012, μόνο για τα αναδρομικά του 5μηνου του 2012 και όλου του 2013 θα πρέπει να βρεθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ κάτι λιγότερο υπολογίζεται ότι θα πρέπει να εξοικονομείται εφεξής κάθε έτος.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Από τη πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό τον περασμένο Ιανουάριο ότι το ΣτΕ χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις περικοπές και την αναδρομική ισχύ τους, το οικονομικό επιτελείο περίμενε τη διατύπωση του σκεπτικού της απόφασης, προκειμένου να διαπιστώσει εάν αφορά σε όλους τους βαθμούς ή μόνο σε συγκεκριμένους βαθμούς όπου οι περικοπές χαρακτηρίζονται αναντίστοιχες του ρόλου τους. Κάποια στελέχη υπολόγιζαν τότε- ή μάλλον προσδοκούσαν- ότι η εφαρμογή της απόφασης θα είναι περιορισμένη, κρατώντας το δημοσιονομικό κόστος σε επίπεδα διαχειρίσιμα, δηλαδή έως 150 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι εάν η εφαρμογή είναι πλήρης, τότε για την αποκατάσταση των εν ενεργεία θα απαιτηθούν περίπου 320 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση των συνταξιούχων περίπου 100 εκατ. ευρώ και για το "ξεπάγωμα" των ωριμάνσεων άλλα περίπου 50- 70 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το κονδύλι των αναδρομικών στα περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το... κερασάκι στη τούρτα είναι ότι οι αναπροσαρμοσμένοι μισθοί και συντάξεις θα έχουν ετήσιο κόστος που θα προσεγγίζει τα 400- 500 εκατ. ευρώ, προκαλώντας... ίλιγγο στο οικονομικό επιτελείο.
Αν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι το κόστος για την εφαρμογή ανάλογων αποφάσεων θα βαραίνει τις ίδιες τις επαγγελματικές ομάδες που αφορά- κατά το πορτογαλικό μοντέλο- στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια τέτοια απόπειρα μετακύλισης του κόστους στους ίδιους τους ένστολους, θα της προκαλέσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα. Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν, δε, ότι με νύχια και με δόντια πριν από ένα καλοκαίρι αποφεύχθηκε η εφαρμογή του νέου Μισθολογίου των ενστόλων, με αντίτιμο τη δέσμευση για επέκταση της έκτακτης εισφοράς.
Με βάση τον επίμαχο νόμο, οι περικοπές στους βασικούς μισθούς των ενστόλων είναι από 8 έως 464 ευρώ, στο επίδομα εξομάλυνσης από 11 έως 26 ευρώ, στο επίδομα ειδικής απασχόλησης από 15 έως 88 ευρώ, στο επίδομα θέσης (ευθύνης) από 3 έως 178 ευρώ, στα έξοδα παράστασης από 26 έως 88 ευρώ, στο επίδομα ευθύνης Διοίκησης από 3 έως 24 ευρώ, στο επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας Ενόπλων Δυνάμεων 16 ευρώ και έως 22 ευρώ για τη ΕΛΑΣ, στο επίδομα ειδικών συνθηκών 7 ευρώ. Προς ακύρωση βαίνει και η Απόφαση για την παρακράτηση των αναδρομικών περικοπών από 1/1/2013, η οποία προέβλεπε εφάπαξ "ψαλίδισμα" για αναδρομικά έως 100 ευρώ και κλιμάκωση των κρατήσεων έως 12 μηνιαίες δόσεις (έως 31/12/2013) για ποσά άνω των 5.000 ευρώ.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου