Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων

ελτα
Νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων έχει ξεκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ εδώ και βδομάδες και σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον της αγοράς για τον ελληνικό φορέα ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΛΤΑ, υπάρχει ενδιαφέρον από δύο αμερικανικά funds και εφόσον τηρηθεί ο σχεδιασμός, τότε ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί πριν από το τέλος του 2014. Να σημειωθεί ότι τα στελέχη του φορέα εκφράζουν δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση της προκήρυξης, καθώς, ενώ έχουν βρεθεί οι ενδιαφερόμενοι, το ΤΑΙΠΕΔ δεν προχωρά τις διαδικασίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η τρίτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ και το 2012 οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Lazzards και Price water house Coopers είχαν βρει τα βελγικά ταχυδρομεία.
Η προσπάθεια αποκρατικοποιήσης των ΕΛΤΑ έχει ξεκινήσει από το 2009, όταν η τότε κυβέρνηση είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση της εταιρείας και τα βελγικά ταχυδρομεία είχαν συμμετάσχει στη διαδικασία καταθέτοντας δεσμευτική προσφορά σε κοινοπραξία με την Imperio και την Star Investments.  Ωστόσο, ο διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος διότι η προσφορά θεωρήθηκε χαμηλότερη της αποτίμησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΕΛΤΑ είναι στη λίστα που εξετάζει η ΕΕ για τυχόν παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Είναι  ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Cosco – ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Φέτος, η κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2014, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου