Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Εκβιασμός με μειώσεις μισθών, παράθυρο για απολύσεις

Εκβιασμός με μειώσεις μισθών, παράθυρο για απολύσειςΝα πληρώσουν με τον μισθό τους την «οικονομική ανάκαμψη της εταιρείας», ζητεί με έγγραφό της η "Ηλεκτρονική Αθηνών» - από τους εργαζόμενους και μάλιστα τους καλεί να απαντήσουν άμεσα, μέχρι... αύριο Τετάρτη 16 Απριλίου. Ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σε διαφορετική περίπτωση για λήψη άλλων μέτρων (π.χ. απολύσεις), ενώ ευθαρσώς αναφέρει ότι η όλη οικονομική κατάσταση και κατά συνέπεια και οι μισθοί θα επανεκτιμηθούν τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της εταιρείας, που διαθέτει κατάστημα και στην Πάτρα, οι εργαζόμενοι καλούνται να... παραχωρήσουν 1/4 του μισθού τους τον Απρίλιο, άλλο 1/4 τον Ιούλιο και 1/2 του μισθού τους τον Δεκέμβριο. Δηλαδή οι εργαζόμενοι της εταιρείας καλούνται να "κουρέψουν" τον λεγόμενο 13ο μισθό (μισό δώρο Πάσχα -Χριστουγέννων και επίδομα αδείας). Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, ωστόσο το προηγούμενο διάστημα, επικαλούμενη τους ίδιους λόγους προχώρησε σε μειώσεις μισθών και εκμεταλλευόμενη τις μνημονιακές προβλέψεις κατέβασε τις αποδοχές των εργαζομένων στα 586 ευρώ, ενώ μείωσε ταυτόχρονα και το προσωπικό της κατά είκοσι περίπου άτομα μέσω απολύσεων.
Η επιστολή της εταιρείας προς τους εργαζόμενους αναφέρει:
«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι εργαζόμενοι της εταιρείας Ηλεκτρονική Αθηνών ΑΕΕ γνωστοποιούμε στη διοίκηση ότι, θέλοντας να συμμετέχουμε στην οικονομική ανάκαμψη της εταιρείας και στο πλαίσιο της συζήτησης με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότησή της, αποφασίσαμε να προσφέρει ο καθένας μας τις καθαρές αποδοχές ενός μηνός με το νόμιμο τρόπο που θα μας υποδειχθεί".

Δ. Στρατούλης: Εκβιασμός

"Η πρόσκληση της 'Ηλεκτρονικής Αθηνών', στην ουσία εκβιασμός με την απειλή της απόλυσης, στους εργαζομένους της, να χαρίσουν μέρος των μισθών τους στην επιχείρηση, είναι το αποκορύφωμα του αντεργατικού εργοδοτικού κατήφορου", τονίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της ΕΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δ. Στρατούλης, προσθέτοντας: "Η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου και η τρόικα έχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, γιατί με τις μνημονιακές πολιτικές τους αποθράσυναν τις δυνάμεις του κεφαλαίου, ώστε να κάνουν το τελικό ρεσάλτο για να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους. Ένα είναι σίγουρο, ότι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες και την ψήφο τους θα τους δώσουν την απάντηση που τους αξίζει".
 
πηγή : avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου