Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Ποιοι παίρνουν τα 4,2 δισ. του νέου ΕΣΠΑ

Ποιοι παίρνουν τα 4,2 δισ. του νέου ΕΣΠΑ Ισχυρή ώθηση στην οικονομία δίνουν τα προγράμματα για την απορρόφηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ. Ενισχύονται τομείς όπως... τουρισμός, αγροδιατροφή, συγκοινωνιακές υποδομές, περιβάλλον, φαρμακευτική βιομηχανία, ενέργεια, κατασκευές, πληροφορική. Προβλέπεται η δημιουργία 550.000 θέσεων εργασίας.
Με προγράμματα από το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ σε εννέα δυναμικούς επιχειρηματικούς κλάδους, επιδιώκεται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Είναι η πρώτη πράξη που ενεργοποιεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι χρηματοδοτούμενες δράσεις θα είναι έτοιμες να προκηρυχθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά τα προγράμματα που προτείνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης για την ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων κρατών.
Είναι ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, η εφοδιαστική αλυσίδα, το περιβάλλον, η υγεία - φαρμακευτική βιομηχανία, η ενέργεια, τα υλικά - οι κατασκευές, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και οι δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες (κλωστοϋφαντουργία, έτοιμο ένδυμα, χειροτεχνία αλλά και εκδόσεις βιβλίων, κινηματογράφος κ.λπ.).
Οι κλάδοι αυτοί, σύμφωνα με μελέτες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ και της McKinsey Company, μπορούν να δώσουν μέχρι το 2021 550.000 θέσεις εργασίας και περίπου 49 δισ. ευρώ ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην οικονομία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 έχουν επιλεγεί οι εννέα προαναφερόμενοι κλάδοι, ώστε να πάνε στοχευμένα κοινοτικά κονδύλια. Τιτλοφορούνται ως «Επανεκκίνηση» και θα διατεθούν 3,7 δισ. ευρώ από πόρους των ευρωπαϊκών ταμείων και άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι φτάνουμε στα 4,2 δισ. ευρώ.
Από 30% έως 50%
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσοστά χρηματοδότησης κυμαίνονται από 30% έως 50% και τα δύο κύρια χαρακτηριστικά που θα διέπουν τα νέα προγράμματα είναι η εξωστρέφεια και η καινοτομία.
Μάλιστα, όπως έκανε χθες γνωστό ο κ. Χατζηδάκης, οι επιδοτούμενες δράσεις της έρευνας και της καινοτομίας, σύμφωνα με μελέτη του Ισραηλινού Οργανισμού Καινοτομίας (YOZMA), μπορούν να συνεισφέρουν κατά 4 δισ. ευρώ και 32.000 θέσεις εργασίας στην οικονομία.
Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι μέχρι τις 22 Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση πάνω στις προτάσεις που έχει κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων.
Στις 28 του ίδιου μήνα οι τελικές δράσεις θα αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση.
Η Κομισιόν φιλοδοξεί η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να έχει τελειώσει τις διαδικασίες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, έτσι ώστε στις αρχές Σεπτεμβρίου να είναι σε θέση να προκηρύξει τα προγράμματα.
Οι κυριότερες δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν είναι:
Τουρισμός: Ενίσχυση επιχειρήσεων για συνεδριακό, ιαματικό, πολιτιστικό, θαλάσσιο τουρισμό και τουρισμό πόλης.
Αγροδιατροφή: Χρηματοδότηση δαπανών για εξαγωγές τυποποιημένων προϊόντων, όπως ελαιόλαδο, κρασί, ψάρια, γάλα, τυρί, σιτηρά κ.λπ.
Εφοδιαστική αλυσίδα: Επιδοτήσεις για τη βελτίωση σιδηροδρομικών και οδικών υποδομών.
Περιβάλλον: Η διαχείριση αποβλήτων, η πιστοποίηση και η οργάνωση επιχειρηματικών πάρκων είναι οι κύριοι στόχοι των δράσεων.
Υγεία - Φαρμακευτική βιομηχανία: Θα διατεθούν κοινοτικά κονδύλια για έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, καθώς και για τον ιατρικό τουρισμό.
Ενέργεια: Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και η στήριξη των ΑΠΕ περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Υλικά - Κατασκευές: Ενισχύονται επιχειρήσεις για την παραγωγή οικολογικών χρωμάτων, την ανακύκλωση ελαστικών και πλαστικών, ώστε να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας.
Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών: Οι επιδοτήσεις θα κατευθυνθούν ώστε οι επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν αλλά και να αξιοποιήσουν καλύτερα ψηφιακές υπηρεσίες.
Δημιουργικές - Πολιτιστικές βιομηχανίες: Η διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας, η εξωστρέφεια των προϊόντων και η βελτίωση της ποιότητας είναι οι κυριότερες δαπάνες ενίσχυσης των επιχειρήσεων.
 
ΠΗΓΗ  : ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου