Με "προίκα" παραγωγικά τμήματα-φιλέτα της ΔΕΗ από το διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρισμού, συνολικής ισχύος τουλάχιστον 2.318 MW, πέντε λιγνιτωρυχεία, αλλά και πάνω από 2 εκατ. πελάτες, στήνει η κυβέρνηση νέα, καθετοποιημένη εταιρεία... ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να την παραχωρήσει σε ιδιώτες.
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για ιδιωτική "μικρή ΔΕΗ"
Εντείνοντας τον διαμελισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού -έχει προηγηθεί ο νόμος για το ξεπούλημα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ)- η κυβέρνηση με τις ευλογίες της τρόικας έδωσε χθες για μόλις πέντε ημέρες σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία της γνωστής ως "μικρής ΔΕΗ", που αναμένεται να ιδιωτικοποιηθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2015, με επιπτώσεις τόσο στους καταναλωτές όσο και στους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Η κυβέρνηση επιχειρεί πλέον με συνοπτικές διαδικασίες το "άνοιγμα" της αγοράς ηλεκτρισμού για την είσοδο ιδιωτών, παραχωρώντας τα "φθηνά καύσιμα" (λιγνίτη-υδροηλεκτρικά) και επιδιώκοντας παράλληλα να αποκομίσει έσοδα, κατώτερα, σε κάθε περίπτωση, της αξίας της περιουσίας της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα δημιουργηθεί νέα εταιρεία, με απόφαση γενικής συνέλευσης, μέσα από το σπάσιμο της υφιστάμενης και την παραχώρηση προνομιακού της δυναμικού, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 30%, που ως θυγατρική πλέον της ΔΕΗ θα εκποιηθεί άμεσα.
Η "προίκα"
Ειδικότερα, στη νέα εταιρεία παραχωρούνται τα εξής στοιχεία του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ:
- Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι και ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύος 330 MW.
- Άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον νέο σταθμό Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW.
- Λιγνιτωρυχεία: Αμύνταιου -συμπεριλαμβανομένου του ορυχείου Λακκιάς-, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι και ΙΙ, Βεύης.
- Υδροηλεκτρικές μονάδες: Πλατανόβρυσης, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, Άγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.
- Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.
Η νέα εταιρεία θα μετατραπεί νομικά σε θυγατρική της ΔΕΗ, ώστε άμεσα να διαβιβάσει το σύνολο των μετοχών της "σε ενδιαφερόμενα για την απόκτησή τους πρόσωπα, τα οποία θα αναδειχθούν στο πλαίσιο ανοικτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού".
Όπως και με τα περιουσιακά στοιχεία, η νέα εταιρεία υποκαθίσταται αυτοδικαίως στις έννομες σχέσεις της ΔΕΗ με τους εργαζόμενους που περιλαμβάνονται στον εισφερόμενο κλάδο, με εξαίρεση όσους συνταξιοδοτηθούν κατά το μεσοδιάστημα μεταξύ κατάρτισης σχεδίου σύμβασης απόσχισης και ολοκλήρωσης αυτής. Η διαδικασία και οι λεπτομέρειες για τη μεταφορά του προσωπικού, που υπολογίζεται σε περίπου 1.500 εργαζόμενους, θα καθοριστούν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ.
Πελάτες
Οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών μεταβιβάζονται αυτούσιες στη νέα εταιρεία και μάλιστα χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεση των πελατών της ΔΕΗ. Αναφέρεται δε στο νομοσχέδιο ότι η μεταβολή του προσώπου του προμηθευτή ηλεκτρισμού εξαιτίας της απόσχισης δεν συνιστά από μόνη της σπουδαίο λόγο καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας. Οι συμβάσεις αυτές δεν λύονται μονομερώς από κανένα μέρος πριν περάσει ένα τετράμηνο από την ολοκλήρωση της απόσχισης. Επιπλέον, η ΔΕΗ υποχρεώνεται για έξι μήνες από την ολοκλήρωση της απόσχισης να απέχει από κάθε μορφής επιθετική εμπορική πρακτική με σκοπό την επαναπροσέλκυση των πελατών οι συμβάσεις των οποίων μεταφέρθηκαν στη νέα εταιρεία.
Μεταβιβάζονται το 30% των συμβάσεων της χαμηλής τάσης και η αντίστοιχη ηλεκτρική ενέργεια, ενώ στην περίπτωση των πελατών υψηλής και μέσης τάσης της ΔΕΗ το ποσοστό αυτό δεν είναι απαραίτητο να αφορά τον αριθμό των συμβάσεων, αλλά μπορεί να αναφέρεται στην ενέργεια που τους αντιστοιχεί.
Επίσης, για την επιλογή των συμβάσεων που θα παραχωρηθούν στη νέα εταιρεία μπορούν να ληφθούν υπόψη ο αριθμός συνδέσεων, η συνολική κατανάλωση μεμονωμένου πελάτη, αλλά και τα δεδομένα κατανάλωσης πελατών και τα στοιχεία οικονομικής συμπεριφοράς και η γεωγραφική τους κατανομή. Στο πλαίσιο αυτό, η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και δεδομένων κατανάλωσης ηλεκτρισμού επιτρέπεται από τη ΔΕΗ και τη νέα εταιρεία χωρίς τη συγκατάθεση των πελατών.
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα το επιτρέψουμε...
Την αποτροπή μαζί με τους εργαζόμενους και τον λαό αυτού του εθνικού, οικονομικού και κοινωνικού εγκλήματος της συγκυβέρνησης θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν οι υπεύθυνοι Τομέα Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές Θ. Πετράκος και Ευ. Ουζουνίδου. Όπως τόνισαν, "οι εντολοδόχοι της τρόικας Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαλύσουν και να ξεπουλήσουν τη στρατηγικότερη δημόσια επιχείρηση της χώρας. Η ΔΕΗ δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού και δεν θα επιτρέψουμε να την ξεπουλήσουν".
Ανέφεραν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -όπως και στην περίπτωση του άθλιου νόμου για τον ΑΔΜΗΕ- δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ και δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανένα τετελεσμένο και καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, όλα τα συνδικάτα εργαζομένων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα και τον λαό "να δημιουργήσουν ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο, να αποτρέψουν αυτό το μέγα έγκλημα και να ανατρέψουν την κυβέρνηση της καταστροφής".
πηγή : Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου