Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Αυτή είναι η τελική συμφωνία για το γάλα

Αυτή είναι η τελική συμφωνία για το γάλα
Τρεις οι κατηγορίες: «Γάλα ημέρας»-«Γάλα χαμηλής παστερίωσης»-«Γάλα κονσέρβα» - Το ανώτατο όριο «ζωής» θα ορίζει ο ΕΛΟΓΑΚ και όχι οι παρασκευαστές - Θα υπάρξει ξεχωριστή σήμανση για... τα ελληνικά προϊόντα.
Σε συμφωνία καταλήγουν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, με τους βουλευτές της ΝΔ αναφορικά με τη ρύθμιση για το γάλα καθώς όλα δείχνουν ότι οι αλλαγές στις οποιες προχώρησε ο υπουργός άρουν τις ισχυρές ενστάσεις των γαλάζιων βουλευτών.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος εξερχόμενος από την άτυπη κρίσιμη συνεδρίαση δήλωσε μερικώς ικανοποιημένος λέγοντας ότι «σήμερα αποτρέψαμε τα χειρότερα. Θα δούμε πως θα περπατήσει η ρύθμιση και αν δεν "περπατήσει", δηλαδή δεν φέρει μείωση στις τιμές, εδώ είμαστε να τη διορθώσουμε».

Αυτό άλλωστε ήταν ένα από τα μεγάλα ζητούμενα των βουλευτών της συγκυβέρνησης, δηλαδή να προστατευτούν οι έλληνες παραγωγοί αλλά και να ελαφρυνθούν οι καταναλωτές.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Χατζηδάκης δεσμεύτηκε ότι εντός του πρώτου τριμήνου από την εφαρμογή της διάταξης θα υπάρξει μείωση των τιμών. Σύμφωνα με πληροφορίες η τελική μορφή της ρύθμισης θα ορίζει το γάλα στις εξής τρεις κατηγορίες:

1. «Γάλα ημέρας» πρόκειται για γάλα χωρίς θερμική επεξεργασία, το οποίο θα παστεριώνεται εντός 24 ωρών από τη συλλογή του και θα μένει στο ράφι για δύο ημέρες (μια η επεξεργασία + δύο η μεταφορά και η διάθεση)

2. Χαμηλής παστερίωσης με ήπια θερμική επεξεργασία. Σε αυτή την κατηγορία θα περιλαμβάνονται γάλατα των 5-11 ημερών. Όμως η βασική διόρθωση που φαίνεται να ικανοποιεί την πλειοψηφία των βουλευτών αναφέρει ότι το ανώτατο όριο δεν θα καθορίζεται από τον παρασκευαστή αλλά από τον ΕΛΟΓΑΚ. Η δε συσκευασία του προϊόντος θα φέρει σε εμφανές σημείο το όριο «ζωής» του γάλαγκτος (π.χ. Γάλα 7 ημερών). Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος η ρύθμιση θα αναφέρει «η διάρκεια συντήρησής του θα καθορίζεται μετά από έγκριση αρμόδιου ελεγκτικού οργανισμού στο πλαίσιο της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας». Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται - όπως άλλωστε συγκλίνουν όλες οι επιστημονικές απόψεις - ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν πρόκειται να υπάρξουν προϊόντα με διάρκεια ζωής άνω των 7 ημερών

3. Αφορά τα γάλατα με υψηλή παστερίωση και υψηλή θερμική επεξεργασία «γάλα κονσέρβα» όπως τα χαρακτήρισαν οι βουλευτές που μπορούν να φτάνουν έως και τις 40-45 ημέρες.

Ένα επίσης στοιχείο που ικανοποιεί πλήρως τους βουλευτές είναι η ξεχωριστή σήμανση ως ελληνικό προϊόν που θα φέρουν όσα προϊόντα λάβουν τη σχετική έγκριση από τον αρμόδιο οργανισμό.

Κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή ένωση όμως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θέσει το ζήτημα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προεδρίας εντός του επόμενου 10ημέρου.

πηγή : protothema.gr




 

 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου