Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Στο τούνελ του υπερπληθωρισμού κινδυνεύει να μπει η Ρωσία

Στο τούνελ του υπερπληθωρισμού κινδυνεύει να μπει η Ρωσία - Η Ελλάδα βίωσε ένα τέτοιο συμβάν την περίοδο 1941-1945
Η Ελλάδα βίωσε ένα τέτοιο συμβάν την περίοδο 1941-1945
Στην περίοδο εκείνη, ο καθημερινός πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 18%
Η κρίση στην Κριμαία μπορεί να οδηγήσει την ρωσική οικονομία στο τούνελ του υπερπληθωρισμού, προειδοποιούν οι... αναλυτές, που εφιστούν την προσοχή για την κατρακύλα του ρουβλιου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ακόμη και οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου έχουν βιώσει κάποια περίοδο αποπληθωρισμού, με τις καταστροφικές συνέπειες του να παραμένουν στην οικονομία για πολλές δεκαετίες.
Η  χώρα μας βίωσε ένα τέτοιο συμβάν, την περίοδο 1941-1945.
Στην περίοδο εκείνη, ο καθημερινός πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 18%, ήτοι κάθε 4 μέρες και 6 ώρες οι τιμές διπλασιάζονταν.
Πέραν αυτού, την περίοδο εκείνη το ΑΕΠ  μειώθηκε από 67,4 δισεκατομμύρια δραχμές το 1938  σε  20 δισεκατομμύρια δραχμές το 1942. Δεδομένου ότι τα φορολογικά έσοδα έπεσαν κατακόρυφα, η κεντρική τράπεζα  κατέφυγε στην εκτύπωση χρήματος για  να πληρώσει τις δαπάνες και να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα.
Στο εξωτερικό, μία ακόμη περίοδο υπερπληθωρισμού που αξίζει να αναφερθεί είναι εκείνη της Γερμανίας από τον Αύγουστο του 1922 έως τον Δεκέμβριο του 1923. Την περίοδο εκείνη ο καθημερινός πληθωρισμός ήταν στο 21%, ήτοι κάθε 3 μέρες και 17 ώρες οι τιμές διπλασιάζονταν.
 Ο υπερπληθωρισμός που γνώρισαν στη Βαϊμάρη στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ήταν επακόλουθο της ήττα της Γερμανίας στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο λίγα χρόνια νωρίτερα.

www.bankingnews.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου