Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ισχυρό επενδυτικό σήμα εκπέμπει η Ελλάδα

Το δικό της στίγμα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη επιχειρεί να θέσει η Ελλάδα, προβάλλοντας ως δέλεαρ στους υποψήφιους επενδυτές τη σταδιακή... ανάκαμψη της εμπιστοσύνης από τις αγορές, τη σημαντική πρόοδο στον τομέα της ανταγωνιστικότητας και της μείωσης του μοναδιαίου κόστους εργασίας και κυρίως τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για απελευθέρωση της πραγματικής οικονομίας από τον μη γόνιμο κρατικό παρεμβατισμό.
 
ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
 
Σημαντικές χαρακτηρίζει το ΚΕΠΕ τις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, τα δύο προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2012 διενεργήθηκαν μόλις 2 διαγωνισμοί, ενώ το 2013 ολοκληρώθηκαν 10. Παρά το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονταν σε αλλαγές που απαιτούνταν στο θεσμικό πλαίσιο ή/και σε διαφωνίες, βασική συνέπεια ήταν η υστέρηση εσόδων και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό εκκρεμούν και μεταφέρθηκαν εντός του 2014 οι διαγωνισμοί για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τα ΕΛΤΑ, τον ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, τον ΟΔΙΕ, τα ΕΛΠΕ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες, τη σύμβαση αξιοποίησης του Ελληνικού και τις μεταβιβάσεις ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ.

Τα οφέλη από τις αναμενόμενες αποκρατικοποιήσεις προσδοκάται να είναι πολλαπλά για την ελληνική οικονομία. Αναμένεται να ελαφρύνουν τις επιπτώσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων (για το 2014 τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις εκτιμώνται στα 3,56 δισ. ευρώ), να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και τον ανταγωνισμό στις αγορές, την προσέλκυση νέων άμεσων ξένων επενδύσεων και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
 
πηγή : kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου