Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Επικίνδυνος αστεροειδής θα ξύσει την Γη τα ξημερώματα


Ένας αστεροειδής με διάμετρο γύρω στα 270 μέτρα, θα περάσει τα ξημερώματα της Τρίτης, σε απόσταση ασφαλείας κοντά από τη Γη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων, υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να... πέσει στη Γη τα επόμενα 100 χρόνια.
Ο αστεροειδής 2000 ΕΜ26 ταξιδεύει με ταχύτητα 12,4 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και σύμφωνα με το Space.com, η τροχιά του θα προσεγγίσει στο κοντινότερο σημείο της τη Γη περίπου στις 04:00 ώρα Ελλάδος της Τρίτης.
Η επίσκεψη του αστεροειδή στη Γη, έρχεται ακριβώς έναν χρόνο μετά την πτώση ενός πολύ μικρότερου αστεροειδούς στο Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, πέρυσι στα μέσα Φεβρουαρίου. Όλα αυτά υπενθυμίζουν πως η Γη απειλείται ανά πάσα ώρα και στιγμή από διάφορα ουράνια σώματα, που διασταυρώνονται με την τροχιά της.
Οι στιγμές που ο 2000 ΕΜ26 θα περνάει κοντά από τον πλανήτη μας, θα καταγραφούν από την online ρομποτική κάμερα του αμερικανικού παρατηρητηρίου Slooh από τα Κανάρια Νησιά. Όποιος ενδιαφέρεται να ξενυχτήσει για να παρακολουθήσει την εντυπωσιακή τροχία του αστεροειδή μπορεί να μπει στη διεύθυνση Slooh.com.
Το Slooh παρακολουθεί συστηματικά μια σειρά από δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς και κομήτες, που έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος για να εντοπιστούν έγκαιρα και οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν τρομερές καταστροφές, αν πέσουν κάποτε στον πλανήτη Γη. Από το 2008 οι ρομποτικές κάμερες του έχουν καταγράψει το πέρασμα από τη «γειτονιά» της Γης αρκετών δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών, όπως οι 2012 LZ1, «Τουτάτης» και «Άποφις».
Τον Φεβρουάριο του 2013, λίγο πριν γίνει το περιστατικό στο Τσελιάμπινσκ, ο αστεροειδής 2012 DA14, διαμέτρου 30 μέτρων και βάρους 40.000 τόνων, έξυσε τη Γη, περνώντας σε απόσταση μόλις 27.680 χιλιομέτρων, μικρότερη και από αυτή των γεωστατικών δορυφόρων. Ήταν το κοντινότερο πλησίασμα στον πλανήτη μας που έχει κάνει κάποιος αστεροειδής αυτού του μεγέθους κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο αστεροειδής του Τσελιάμπινσκ, που εξερράγη σχεδόν 30 χιλιόμετρα πάνω από τη Σιβηρία στις 15 Φεβρουαρίου 2013, απελευθερώνοντας ενέργεια άνω των 20 ατομικών βομβών, ήταν μικρότερος, έχοντας διάμετρο 20 μέτρων. Ως ανάμνηση του συμβάντος, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δέκα χρυσά μετάλλια που δόθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου φέτος, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Σότσι, είχαν ενσωματωμένα μικρά κομμάτια από τα θραύσματα εκείνου του μετεωρίτη.
   
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου